Bent Hansen: Statsrevisorer anklager uskyldige forskere

Skrevet af admin

25/02/2015

Dagens topnyheder

Der har været problemer med håndteringen af forskningsmidlerne på de danske hospitaler, men langt de fleste forskere har overholdt reglerne.

Sådan lyder budskabet fra Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), efter at Statsrevisorerne onsdag har udtalt "skarp kritik" af hospitalernes forvaltning af eksterne forskningsmidler.

Og selvom kritikken bunder i et reelt problem, så finder regionsformanden den generaliserende.

- I konklusionen, hvor retorikken bliver meget skarp, går man ind og anklager en lang række forskere, som overhovedet ikke har overtrådt noget som helst, og som har fulgt alle retningslinjer, siger Bent Hansen (S) til Ritzau.

I Statsrevisorernes bemærkninger til en undersøgelse fra Rigsrevisionen beskrives "en særegen forvaltningskultur, hvor man ikke har tilstrækkeligt fokus på at overholde gældende retningslinjer".

Men problemets omfang er langt mindre, mener Bent Hansen (S), som selv er formand for Region Midtjylland.

- I Region Midtjylland har vi over de sidste fire år gennemgået 250.000 bilag, og det har ført til seks sager. Så er jeg altså ked af, at man siger, at alle forskere har en flosset moral, for langt de fleste har overholdt reglerne, påpeger han.

Bent Hansen benægter imidlertid ikke, at der er et problem, og at regionerne har en del af skylden.

- Vi har et klart ansvar, og vi har allerede i hver eneste region lavet skærpede retningslinjer og truffet beslutninger for at rette op på de situationer, som er utilfredsstillende, forklarer han og uddyber:

- Nu skriver forskerne under på, at de retningslinjer, der gælder for almindelig drift af offentlige sygehuse, og som fastslår, hvem der godkender bilag, hvem der kan udbetale penge og inden for hvilke rammer, også gælder for forskningsmidler.

/ritzau/