Beredskab fra hele landet bekæmper nordjyske vandmasser

Beredskabsstyrelsen tilkalder mandskab helt fra Sønderjylland og Næstved for at bekæmpe vandmasser i Vendsyssel. Flere end 70 mand er torsdag morgen indsat fra styrelsens side. Det oplyser stabschef Claes Mørch fra Beredskabsstyrelsen i Nordjylland.

- Vi har i øjeblikket indsat folk tre steder. Det drejer sig om et villakvarter i Lendum, centrum af Lendum og en gård i Tårs, fortæller Claes Mørch til Ritzau torsdag morgen.

Torsdag formiddag oplyser Beredskabsstyrelsen, at mandskabet fra Sønderjylland er blevet indsat ved en undermineret dæmning i Hobro.

- Man var bange for, at diget ved et regnvandsreservoir ikke ville kunne holde, men det holder indtil videre, fortæller Johanns Iversen, der er beredskabschef i Mariagerfjord Kommune, til Ritzau.

Ifølge beredskabschefen er åen under Skivevej gået over sine bredder, og det har givet oversvømmelser, som man dæmmer op for ved hjælp af sandsække.

Vendsyssel blev i løbet af onsdagen og natten til torsdag ramt af kraftig regnvejr. Ifølge TV2 Vejret er der enkelte steder meldinger om mere end 100 millimeter regn.

Beredskabsstyrelsen, som hører under staten, assisterer de kommunale beredskaber ved større hændelser, hvor der er brug for meget mandskab.

Ud over mandskab fra Beredskabsstyrelsens nordjyske afdeling, som ligger i Thisted, er der ifølge Claes Mørch tilkaldt personale fra Herning. Selv helt fra Sønderjylland er der folk på vej.

- Vi har tilkaldt mandskab fra Beredskabsstyrelsens afdeling i Haderslev. I første omgang bliver folkene kørt til Aalborg, hvor de vil være klar til at blive indsat, fortæller Claes Mørch.

Torsdag ved middagstid oplyser Beredskabsstyrelsen, at også mandskab fra beredskabscentret i Næstved er tilkaldt. Dermed bidrager styrelsen med mere end 70 mand i form af befalingsmænd, værnepligtige og frivillige.

Det er de kommunale beredskaber, som står i spidsen for indsatsen i Vendsyssel. Og allerede tidligt torsdag morgen var der nok at se til.

- Vi har fået meget store vandmængder over meget lang tid. Det startede i går morges (onsdag, red.), og hen over natten har vi rigtig fået tæsk. I Lendum har vi 10-15 huse, hvor kældrene står under vand, siger Knud Børge Møller, der er beredskabschef i Hjørring Kommune.

Folkene fra beredskaberne skal ikke regne med hjælp fra vejrguderne. Ifølge DMI vil der nemlig komme mere regn i området. DMI spår, at der kan falde op til 30 millimeter regn i løbet af torsdagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip