Beredskab frygter olieudslip i Nordsøen fra væltet pram

Danske Beredskaber frygter et stort udslip af olie i Nordsøen, efter at vindmølleprammen Sea Worker i sidste uge kæntrede to kilometer ud for den jyske vestkyst ved Hvide Sande.

Om bord er 178.000 liter dieselolie og 1000 liter hydraulikolie.

- Og vi er meget bekymrede for, om der går hul i prammen, siger Kim Bjerg Vemmelund, beredskabschef i Brand og Redning MidtVest i en pressemeddelelse.

Beredskabet har indkaldt den lokale beredskabsstab på politigården i Holstebro, og både Beredskabsstyrelsen og et miljøskib fra Esbjerg er på vej.

Derudover er et miljøskib, som i forvejen har overvåget prammen, siden det for en uge siden kæntrede, også til stede.

- Vores udfordring er, at vejret lige nu fortsat er meget blæsende, og det betyder, det bliver meget svært at samle olie op, hvis der først går hul.

- Der ligger en bjærgningsplan, men vi afventer, at det bliver bedre vejr, for det kan simpelthen ikke lade sig gøre at komme til derude på grund af vejret, siger Kim Bjerg Vemmelund.

Indsatsleder Henning Olesen fra Brand & Redning MidtVest er på stranden i Hvide Sande og holder øje med udviklingen. Han beroliger med, at dieselolie fordamper.

- Det er meget svært, som havet er i uro nu, men der er ikke fare for de helt store katastrofer for miljøet.

- Hvis hydraulikolien driver ind på stranden, kan vi lægge flydespærrer ud og samle det op, siger han.

Ikke desto mindre bliver risikoen for udslip taget alvorligt af myndighederne.

Tidligere på formiddagen gik et tysk miljøfly på vingerne for at overflyve området og lede efter eventuelle spor efter olie, fortæller vagtholdslederen ved Forsvarets Operationscenter til Ritzau.

Yderligere har Forsvarets Operationscenter sendt kystredningsfartøjet Emilie Robin ud til stedet, hvor to eksperter skal vurdere situationen.

- Der er forskelligt vraggods, der flyder rundt i vandet, men der er endnu ikke konstateret olie, sagde vagtholdslederen onsdag formiddag til Ritzau.

15 personer blev evakueret, da Sea Worker for en uge siden gik på grund på vej til Esbjerg fra Frederikshavn.

Prammen har en platform med fire ben, der kan forlænges og sættes ned i vandet. Og det var begyndt at drive mod land, da der var kraftig pålandsvind, og det ikke havde nogen motorkraft.

Selskabet A2SEA, der ejer Sea Worker, skriver på sin hjemmeside, at fartøjet bruges til installation af havvindmøller.

/ritzau/

 

Dagens Gossip