Beredskabsstyrelsen afslutter indsats efter jordskælv

173 dage efter et voldsomt jordskælv - med en styrke på 7,8 - ramte Nepal, afslutter Beredskabsstyrelsen nu sin indsats i landet.

Over 8000 mennesker omkom, og omkring 16.000 blev såret som følge af det voldsomme jordskælv, der ramte Nepal lørdag 25. april 2015, og efterlod cirka 3,5 millioner mennesker uden noget hjem.

I dag er der stadig cirka 400.000 mennesker i Nepal som står uden tag over hovedet. Nicolai Rauhe Kristensen, som er sektionschef i Beredskabsstyrelsen og hjemvendt fra Nepal i maj måned, peger på indkvartering som den største umiddelbare udfordring i landet.

- Da vi kom til Nepal i april og maj var mange af husene i bjergene kun halvanden meter høje, skolerne var lukkede, og folk manglede fødevarer, fordi deres mad var inde i de ødelagte huse. Det var en meget slem humanitær situation.

- Selvom man er kommet langt, så er det, der er mest brug for stadig indkvartering og genopbygning af folks huse. Mange bor i midlertidige løsninger og bor langt fra deres oprindelige beboelsessted, fortæller han.

Kort efter jordskælvet anslog FN, at der var brug for cirka 400 millioner dollar til nødhjælp. En måned senere var kun 20 procent af det beløb dækket, og i dag har man finansieret cirka halvdelen af beløbet.

Nepal ventes i år at modtage 167 millioner kroner fra Danmark. Efter 2019 er det helt slut med dansk støtte til landet. Det kommer som følge af, at Nepal sammen med Indonesien og Pakistan bliver helt udfaset som danske prioritetslande.

Nepals finansminister, Ram Saran Mahat, sagde i sidste uge i et interview med Politiken, at han er stærkt overrasket over den danske beslutning, og at det vil ramme Nepal uforholdsmæssigt hårdt, hvis Danmark som planlagt udfaser sin udviklingsbistand til landet.

Beredskabsstyrelsen har i alt haft fire missioner til Nepal siden jordskælvet. 21 medarbejdere har været udsendt, og over fem tons koordinations- og nødhjælpsudstyr er fragtet til det katastroferamte land.

/ritzau/

 

Dagens Gossip