Berygtet kommandant er ny leder for Taliban

Taliban i Pakistan har udpeget en berygtet kommandant, der forsøgte at myrde teenagepigen Malala Yousafzai, til ny leder for den islamistiske oprørsgruppe.

Det er Talibans øverste råd i Pakistan, der har udpeget Mullah Fazlullah som afløser for Hakimullah Mehsud, der blev dræbt under et amerikansk droneangreb i sidste uge.

- Det er meget farligt og forfærdeligt for Pakistan, siger forfatteren Fida Khan, der har stort kendskab til voldelige islamistiske grupper.

- Han er meget mere radikaliseret end Mehsud. Han vil udløse terrorisme på samme måde, som han gjorde i Swat.

Fazlullah kontrollerede fra 2007 til 2009 Swat-dalen i det vestlige Pakistan, der grænser op til Afghanistan.

Men han fortrak til Afghanistan med sin milits, da hæren satte en offensiv ind i Swat-dalen.

Premierminister Nawaz Sharif har satset på et få fredsforhandlinger i gang med Taliban, og han har offentlig anklaget USA for at sabotere et fredsmøde, der skulle have været holdt dagen efter droneangrebet på Mehsud.

Med Fazlullah er fredsforhandlinger udelukket. Det er "spild af tid", siger en talsmand for Taliban til nyhedsbureauet AFP.

- At holde fredsforhandlinger er ikke engang til diskussion. Denne regering har ikke nogen autoritet. Det er ikke en uafhængig regering, siger talsmanden.

Fazlullah, der er sidst i 30'erne, menes at befinde sig i enten provinsen Kunar eller Nuristan i Afghanistan, hvorfra hans militsfolk ofte foretager angreb ind i pakistanske grænsebyer.

Fazlullah brugte under sit terrorregime i Swat-dalen halshugninger og offentlige pisk til at gennemtrumfe islamisering.

Den pakistanske efterretningstjeneste mener, at han stod bag, da teenageren Malala blev skudt ned i Swat-området efter at have agiteret for uddannelse til piger.

Hun overlevede og blev behandlet på et hospital i Storbritannien. Siden har hun ført sin kampagne videre, blandt andet med en tale til FN's Generalforsamling.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip