Beskæftigelsesreform skal løfte de ufaglærtes faglighed

- Der bliver ikke sparet én krone på den aktive beskæftigelsespolitik.

Sådan lyder udlægningen fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), efter at regeringen og Venstre tirsdag aften blev enige om en skitse til vækstplan og beskæftigelsesreform.

Venstre havde ellers lagt op til, at der skulle spares et milliardbeløb på beskæftigelsesindsatsen, men det er ikke sket, siger Mette Frederiksen:

- Hele vores beskæftigelsesreform, hvad angår uddannelse, afbureaukratisering og opgøret med aktivering er fuldt intakt. Der har Venstre accepteret hele regeringens model.

- Det er rigtigt godt, fordi vi ved, at vi har brug for at få løftet en del af vores arbejdsløse med mere uddannelse, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Regeringen får til gengæld hug for, at det ikke er lykkedes at give a-kasserne en større rolle, når det gælder om at hjælpe stærke ledige tilbage i arbejde.

Mette Frederiksen har tidligere lagt vægt på, at a-kasserne med deres særlige kendskab til specifikke faggrupper og brancher har bedst mulighed for at hjælpe eksempelvis faglærte og højtuddannede. Men den idé er ikke med i aftalen.

- Så droppede regeringen endnu en af fagbevægelsens mærkesager. Denne gang a-kassernes nye rolle i beskæftigelsesindsatsen. Surt, skriver FOA's formand Dennis Kristensen på Twitter.

Mette Frederiksen erkender, at regeringen havde ønsket at gå en anden vej:

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi i regeringen har lagt en anden a-kassemodel frem, end den vi kan få politisk opbakning til i Folketinget. Det, der er afgørende for os er, at både a-kasser og jobcentre fremadrettet skal spille en aktiv rolle, siger Mette Frederiksen.

I aftaleteksten skriver parterne:

"Den nuværende organisatoriske struktur på beskæftigelsesområdet fastholdes uændret. Det vil sige, at jobcentrene fastholder myndighedsansvaret for den aktive indsats, og a-kasserne fortsat afholder den indledende CV samtale samt løbende rådighedsvurdering."

Spørgsmål: Du har tidligere sagt, at de stærke ledige er bedst hjulpet af a-kasserne. Risikerer man ikke, at de nu bliver dårligere hjulpet?

- Nej ikke i forhold til, hvordan tingene er i dag. Regeringen lagde en model frem, som vi tror kunne gøre det endnu bedre, men den kan vi ikke få politisk opbakning til, og det er vilkårene på Christiansborg, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip