Betalings- og handelsoverskud er gået en spids tilbage

Skrevet af admin

09/04/2015

Mest læste i dag

Der var et lille tilbageskridt for både betalings- og handelsoverskuddet i februar, viser tal fra Danmarks Statistik, der er præsenteret torsdag morgen.

De viser blandt andet, at eksporten faldt med 0,5 procent i februar, og at overskuddet på handelsbalancen endte på 6,8 milliarder kroner.

Men som altid skal man være varsom med at tolke for skarpt på de månedlige udsving i eksporten, påpeger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

Han nævner, at faldet i eksporten i februar således kommer efter en pæn fremgang i såvel december 2014 og januar i år.

- Det betyder også, at eksporten er steget med 2,3 procent over de seneste tre måneder.

- Det er fornuftigt uden dog på nogen måde at være prangende, konstaterer Tore Stramer i en skriftlig kommentar.

Ifølge chefanalytikeren betyder det også, at eksporten endnu ikke for alvor kan siges at have koblet sig på den fornyede økonomiske fremgang, der ses på vores største eksportmarkeder - herunder særligt i Tyskland.

- Inden man lader skuffelsen brede sig, skal man dog huske på, at eksporten normalt kun reagerer med en hvis forsinkelse på de globale konjunkturer, siger Tore Stramer.

Kigges der på de seneste tal for betalingsbalancen, der også gælder for februar, viser det sig, at dens overskud endte på 11,6 milliarder kroner i sæsonkorrigerede tal, hvilket er 0,1 milliarder kroner mindre end i januar.

Tallet bekræfter ifølge Tore Stramer endnu engang, at overskuddet på betalingsbalancen fortsat er meget stort. Således løber overskuddet på betalingsbalancen op på hele 127,4 milliarder kroner over det seneste år.

Det skal dog ikke nødvendigvis ses som et udtryk for, at vi at det danske samfund under ét sparer for meget op, vurderer chefanalytikeren.

- Den nok vigtigste årsag til, at betalingsbalancen boomer er således, at danskerne har investeret massivt i udlandet over de seneste år, hvilket nu kaster et rigtigt pænt afkast af sig i form af en voldsom stigning i løn- og formueindkomster fra udlandet, siger han.

Makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank vurderer i en skriftlig kommentar, at ser vi et fortsat fald i overskuddet på betalingsbalancen, kan det være endnu et signal om, at opsvinget banker på døren til dansk økonomi.

/ritzau/