Biavlere kræver penge for at redde naturen

Honningbiernes bestøvning af både marker og natur er meget mere værd end indtægten fra deres honning.

Derfor skal samfundet betale for den vigtige bestøvning, og biavlen skal flyttes fra Fødevareministeriet til Miljøministeriet, der har ansvaret for naturens mangfoldighed.

Det mener foreningen Erhvervsbiavlerne, som er stærkt kritisk overfor Fødevareministeriets kommende strategi for biavlen.

Ifølge de store erhvervsbiavlere så lægges der alt for megen vægt på hobbybiavl og forskning i bidød og alt for lidt vægt på den økonomi, som er avlernes afgørende problem.

- For professionelle avlere med hundredevis af bifamilier er bidød ikke det store problem - sammenlignet med uerfarne hobbyavlere med et par bistader. Det er til gengæld erhvervsvilkårene.

- Derfor kan kun tilskud sikre den nødvendige bestøvning af både afgrøder og naturen, siger Lars H. Ehrensvärd Jensen, næstformand i Erhvervsbiavlerne.

Hans mistillid til den kommende bi-strategi bygger blandt andet på, at forgængerstrategien - modsat intensionerne - har betydet en tilbagegang bare siden 2009 på 20.000 i antallet af bifamilier.

Knud Graaskov er formand for Danmarks Biavlerforening, som har næsten 5000 medlemmer efter nogle fremgangsrige år. Foreningen tæller især hobbybiavlere men også erhvervsavlere.

- Jeg ser også med bekymring på, at erhvervsbiavlerne har svært ved at drive en biavl, de kan leve af. Især på grund af de store biproducenters betydning for avlen af bidronninger, som alle er afhængige af, siger han.

Men et økonomisk tilskud til biproduktion mener han blot vil bidrage til øget produktionen af honning, som hurtigt vil få markedet til at bryde helt ned.

- Hverken landmænd, frugtavlere eller samfundet i dag vil betale for den vigtige bestøvning. Derfor må det bare gå ned ad bakke med bestøvningen, indtil konsekvenserne bliver tydelige for alle, mener Graaskov.

/ritzau/+++

 

Dagens Gossip