Biden beder Kina og Japan besinde sig i ø-konflikt

Skrevet af admin

|

03/12/2013

Dagens topnyheder

USA's vicepræsident, Joe Biden, opfordrer Japan og Kina til at mindske spændingerne i striden om en øgruppe i det Østkinesiske Hav.

Konflikten er taget til i styrke, fordi Kina pludselig har krævet, at fly, der vil flyve ind over øerne, skal meddele deres flyplaner på forhånd til de kinesiske myndigheder.

- Vi er fortsat dybt bekymrede over annonceringen af en ny luftforsvarszone, siger Biden i et skriftligt svar til den japanske avis Asahi.

- Denne seneste episode understreger behovet for, at Kina og Japan laver en aftale om at gennemføre krisehåndtering og opbygger tillid for at mindske spændingerne, siger han videre.

Joe Biden befinder sig natten til tirsdag i Tokyo, Japans hovedstad, som led i en rundrejse til Japan, Kina og Sydkorea.

Det er de tre lande, der er viklet ind i striden om øgruppen i det Østkinesiske Hav.

Regeringen i Tokyo venter en robust amerikansk støtte i ø-striden, men amerikanerne har allerede signaleret, hvor de står, da de i sidste uge sendte to store bombefly - ubevæbnede - ind i luftrummet over øgruppen, der i Japan er kendt som Senkaku, mens Kina kalder den Diaoyu.

Japan, Sydkorea og USA har alle afvist de kinesiske krav, men en række kommercielle luftfartsselskaber føjer kineserne.

Analytikere i Asien siger, at USA står i en noget vanskelig situation.

Dels skal Biden tilfredsstille Japans premierminister, Shinzo Abe, ved at stille sig helt bag japanerne, dels skal han også undgå at vække vrede hos den kinesiske ledelse i Beijing.

Efter møderne i Tokyo rejser Joe Biden onsdag til Beijing og torsdag til Seoul i Sydkorea.

/ritzau/Reuters