Biden i Kijev: Advarer Rusland om øget isolation

Den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, siger under et besøg i Ukraine, at Ruslands fremfærd over for dets naboland er "uacceptabel", og han opfordrer Moskva til at respektere fredsaftalen fra september.

- Gør det, som du selv er gået ind på, præsident Putin, siger Biden og understreger, at USA altid vil støtte et demokratisk Ukraine.

Biden siger henvendt til den russiske præsident, Vladimir Putin, at Rusland risikerer øget isolation, efter at det "har begået meget grove overtrædelser af hævdvundne principper i det internationale system".

- Det er simpelthen uacceptabelt i det 21. århundrede, at lande forsøger at ændre grænser med magt, fordi de ikke bryder sig om en beslutning, som deres naboland har truffet, siger Biden, der i Kijev har ført drøftelser med blandt andre den ukrainske præsident, Petro Porosjenko.

- Så længe det fortsætter, vil Rusland stå over for større omkostninger og mere isolation, siger Biden videre.

I Berlin beskylder forbundskansler Angela Merkels talsmand Rusland for aktivt at deltage i konflikten i Ukraine. Han henviser blandt andet til separatister, som siger, at de "modtager en masse penge fra Moskva" til at holde hele det offentlige system i gang i de separatistiske områder.

Igor Martinov, som er oprørernes administrative leder i Donetsk, siger i et interview med den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung, at Moskva sender "mange penge" til området for at finansiere den offentlige service.

Det har Kreml ellers afvist igen og igen.

I Kijev beskylder militæret Rusland for at have bombet mål i Ukraine fra russisk territorium efter underskrivelse af våbenhvileaftalen i september.

- I dag er der blevet skudt fra den russiske side af grænsen på Ukraines territorium, siger den militære talsmand Andrij Lisenko.

Rusland afviser Vestens vedholdende beskyldninger om, at det sender våben og soldater til nabolandet for at støtte de russisk-venlige oprørsgrupper.

Regeringskilder i Washington sagde forud for Bidens tale i Kijev, at USA vil øge den militære støtte til Ukraine, men kun med udstyr, som ikke kan slå ihjel. Blandt andet vil amerikanerne levere Hummer-køretøjer.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip