Bilbranchen i opråb: Skrot beskatning af bilens værdi

- Biler skal beskattes ud fra, hvor klimavenlige de er - ikke ud fra deres værdi.

Sådan lyder meldingen fra branchedirektør i Bilbranchen under Dansk Industri, Thomas Møller Sørensen.

Reaktionen kommer, efter at skatteminister Benny Engelbrecht (S) fredag på et samråd slog fast, at regeringen ikke i øjeblikket har planer om en klimavenlig omlægning af bilafgifterne, som det ellers blev fremlagt i regeringsgrundlaget.

I dag beskattes biler ud fra deres værdi, men den model ønsker Thomas Møller Sørensen et endeligt opgør med.

- Vi skal i stedet beskatte bilerne ud fra, hvad de kan. Altså tekniske kriterier. Det kan være ud fra bilernes CO2-udledning eller NOX-udledning, siger han til Ritzau.

Regeringen har i sit regeringsgrundlag varslet en reform med bilafgifterne, der blandt andet skal få danskerne til at købe mere klimavenlige biler.

Skatteministeren sagde på samrådet, at det er et meget kompliceret område at gribe ind i, da der både skal tages hensyn til klimaet og statens pengekasse. Regeringen overvejer derfor i øjeblikket, hvilke muligheder der er.

Blandt andet skal det overvejes, om el- og hybridbiler stadig skal fritages for afgift, hvilket er gældende indtil udgangen af 2015.

Hos bilbranchen håber man på, at afgiftsfritagelsen bliver taget af bordet.

- Der er ikke brug for flere lappeløsninger, som vi har set de seneste år på bilområdet. Hvis vi beskatter biler ud fra teknik, vil elbiler blive sidestillet med alle andre teknologier. De vil stadig være billige, fordi de ikke udleder meget CO2, siger Thomas Møller Sørensen.

Han henviser til, at både Norge og Holland har taget de tekniske afgifter til sig. Her måler man afgifter i forhold til, hvor meget CO2 eller kvælstofilter, også kaldet NOx, bilerne udleder.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip