Bilferien kan blive dyrere end flybilletten

admin

|

16/07/2014

Dagens topnyheder

Kør-selv-ferier kan være en billig måde at komme sydpå - måske. For det kan blive dyrt at tage bilen med på ferien, når alt medregnes.

Alene transportomkostningerne ved at køre fra København til Rivieraen i Frankrig løber op i nærheden af 12.000 kroner, når vejafgifter, færgeoverfart og alle forbrugsafhængige omkostninger til bilen medregnes. Det viser en ny analyse fra Spar Nord og Bilbasen.

- Det kommer nok som en overraskelse for mange, for når vi tager turen, oplever vi jo som udgangspunkt kun udgiften til brændstof, vejafgifter og eventuelt færgeoverfart, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.

- Men de reelle omkostninger er langt højere, fordi slid på bilen og ikke mindst værditab også tæller med. Og selv om den regning først kommer senere, så er du nødt til at regne det med, hvis du vil have et retvisende billede af udgifter, siger han.

I analysen har Spar Nord og Bilbasen regnet på de 20 mest omsatte nye og brugte biler i Danmark. Og de forbrugsafhængige omkostninger løber i snit op på 2,8 kroner pr. kilometer for benzinbiler og 2,5 kroner pr. kilometer for dieselbiler.

Dertil kommer vejafgifter og eventuelle omkostninger til færgeoverfart, som betyder, at prisen i runde tal løber op over tre kroner pr. kilometer. Så hvor billig bilturen er, afhænger meget af, hvor mange personer der er med.

- Hvis fire voksne tager af sted i en benzinbil til Kroatien, så lyder prisen pr. person cirka 2500 kroner. Men kører du kun to personer af sted, så er prisen pludselig den dobbelte, og så vil det formentlig være billigere at rejse med fly, siger Martin Lundholm.

Markedsanalytiker i Bilbasen Jan Lang siger, at man også skal tage transporttiden med i betragtning.

- Det tager eksempelvis omkring 18 timer at køre til den franske riviera, mens det tager fem timer, hvis du flyver. Og ofte betyder det en ekstra overnatning undervejs, hvilket øger omkostningerne, siger Jan Lang.

Ifølge Danmarks Statistik tager danskerne hvert år cirka 1,2 millioner ferierejser til udlandet i bil, og ifølge Vejdirektoratet er det på lørdagene i uge 26 til 32 i tidsrummet fra klokken 8 til 20, at de danske veje er mest belastet af ferietrafikken.

/ritzau/