Bilister døjer med at få øje på reflekser

Efteråret er sat ind, og dermed tid til at sætte reflekser på tøjet. Men skal bilernes lygter fange de selvlysende bånd og brikker, skal de placeres lige over knæene.

I en ny undersøgelse fra TrygFonden, som YouGov har gennemført blandt 2000 danskere, svarer 35 procent, at den skal hænge på skulderen og 37 procent, at den skal hænge i hoftehøjde.

- Men det er forkert. Det rigtige svar er lige over knæet, fordi det er der, billygterne rammer. Hvis de sættes rigtigt, kan de ses 140 meter væk, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

Er reflekserne placeret som de skal, nedsætter de risikoen for at blive ramt af en bil med op til 70 procent.

- Det kommer bag på mange, at reflekser rent faktisk gør så stor en forskel, når det handler om at redde liv og skabe tryghed i trafikken, siger René Højer.

En god tommelfingerregel er at sætte børnenes refleks fast i jakkelommen.

- Så hænger den automatisk og svinger lige over knæhøjde, når børnene går eller løber. Og man kan nemt gemme den i lommen, når det er lyst og hive den op, når det bliver mørkt, siger René Højer.

Undersøgelsen viser, at op mod 87 procent af børn mellem 4 og 10 år går med reflekser – enten påsyet tøjet eller som løsthængende reflekser.

Til gengæld kniber det hos de voksne, hvor kun 30 procent svarer, at de bruger reflekser.

- Det er utrolig flot, at forældre er så bevidste om at gøre børnene synlige i trafikken. Det kan vi godt være stolte af, men derfor vil vi stadig gerne gøre det bedre, siger René Højer.

Reflekser findes i mange udgaver, men det er ifølge TrygFonden bedst at købe den type, der er mærket med den europæiske standard EN13356.

/ritzau/

 

Dagens Gossip