Billedserie: Walisisk-fødte prinsesse Lillian blev 97 år

Skrevet af Ann Katrine Warren

11/03/2013

Mest læste i dag

Prinsesse Lilian blev 97 år gammel, og hele den svenske kongefamilie var ved hendes side i de sidste timer.  Søndag eftermiddag sov hun stille ind i sit hjem i Stockholm med den royale titel, hun havde båret gennem mange år: Prinsesse af Sverige.

Hun kom til verden i Swansea, Wales, tilbage i 1915 og fik navnet Lilian May Davies.

Det var i London, at Lillian mødte og forelskede sig i prins Bertil - Carl Gustafs farbror - under Anden Verdenskrig i 1943.

Prins Bertil ønskede at gifte sig med borgerlige Lilian, som i mellemtiden var blevet skilt fra sin mand, og dermed træde ud af den svenske arvefølge. Men da Bertils bror i 1947 døde i en flyulykke, måtte Bertil i stedet vælge pligten og forblive ugift for at sikre arvefølgen til tronen.

Først i 1976 blev parret gift efter tilladelse fra kongen. Af samme grund fik parret aldrig børn, og prinsesse Lilian har i stedet haft en særlig forkærlighed for kronprinsesse Victoria og hendes to søskende.

Lilian spillede også en vigtig rolle for Victoria og hendes kæreste Daniel Westling, før kæresteparret - efter at have dannet par gennem flere år - endte med at blive ægtefolk i sommeren 2010.

Se nogle af de senere billeder af prinsesse Lillian herunder.