Billigere elregninger giver igen faldende priser i Europa

Lavere benzin-, el- og varmeregninger gjorde det igen billigere at være forbruger i eurozonen i april.

Priserne faldt samlet set med 0,2 procent i forhold til et år tidligere ifølge Eurostats inflationsmål, og det er et stort fald i energipriserne, der trækker kraftigt ned. Gennemsnitligt faldt energipriserne mere end 8 procent i måneden.

Dermed er der igen deflation i Europa, efter at forbrugerpriserne også faldt 0,2 procent i februar, mens udviklingen i marts var flad i de 19 eurolande, Eurostat måler for.

Tallene afspejler en forudsigelse fra Mario Draghi, chef for Den Europæiske Centralbank. Sidste uge forudså han faldende priser i de kommende måneder, inden inflationen kommer i gang i andet halvår.

Trækker man energipriserne ud af billedet, stiger priserne 0,8 procent, da der er svag opdrift i priserne på andre typiske forbrugsvarer og tjenester.

Ledigheden i Europa er samtidig på vej ned og faldt i marts til 8,8 procent - det laveste i syv år - set over de 28 EU-lande, viser en anden opgørelse fra Eurostat.

Tjekkiet og Tyskland har en arbejdsløshed lige over 4 procent, mens det står værst til i Spanien og Grækenland, hvor flere end hver femte går ledig.

Danmark har den femtelaveste ledighed i EU med 5,8 procent ifølge Eurostat, der opgør tallene anderledes end Danmarks Statistik.

Ledigheden er faldet støt i EU siden midten af 2013, hvor den toppede i 11 procent. Den positive udvikling gælder alle lande, men i marts steg ledigheden faktisk en anelse i Letland, Finland og Østrig.

Desuden var der en samlet vækst i EU's bruttonationalprodukt på 1,7 procent i første kvartal sammenlignet med året før, skriver Eurostat. Dermed bremser væksten en anelse op i forhold til de seneste kvartaler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip