Biolog: Sandsynligt med dansk bestand af guldsjakal

Guldsjakalen, der forleden blev observeret i Lille Vildmose i Himmerland, vil sandsynligvis få selskab af flere artsfæller.

Det vurderer biolog og naturmedarbejder Bo Håkansson, Danmarks Naturfredningsforening.

- På samme måde som vi har set ulve begynde at indfinde sig, så kan vi meget vel komme til at se det samme med guldsjakalen, siger Bo Håkansson.

En levende guldsjakal blev forleden fotograferet i Nordjylland, og sidste år blev der fundet en død artsfælle ved Karup. Den var efter alt at dømme blevet påkørt og dræbt af en bil.

Guldsjakalen kommer sydfra fra området omkring Balkan og Grækenland.

Ifølge Bo Håkansson har guldsjakalen de senere år vundet fodfæste i Tyskland, hvorfra den - ligesom ulven - bevæger sig mod nord via en korridor af grønne områder og skove.

- Man kan snildt forestille sig, at vi vil se flere og flere guldsjakaler, som på et tidspunkt vil begynde at yngle, siger han og sammenligner guldsjakalen med ræven:

- Dens levevis minder utroligt meget om ræven. Den er generalist og spiser næsten alt, hvad den kan komme i nærheden af - gnavere, fugle og ådsler. Den har oceaner af muligheder for at finde føde, siger Bo Håkansson.

Guldsjakalen vil formentlig ikke udløse samme postyr som ulvens genindtog i Danmark.

- Det er ikke en art, der vil begynde at kaste sig over hverken mennesker eller vores husdyr. Den er meget sky, og man skal være utrolig heldig for bare at få et glimt af den, siger Bo Håkansson.

Selv om biologen ser guldsjakalen som en berigelse af den danske natur, tvivler han på, at der står flere større rovdyr på tærsklen til Danmarks grænser.

- Tanken om eksempelvis los eller bjørn herhjemme ligger mig meget fjern. Ulve og sjakaler stortrives i landbrugslandskaber som vores. Det gør bjørn og los ikke. De har brug for større uforstyrrede områder og tætte, sammenhængende skove, siger Bo Håkansson.

/ritzau/

 

Dagens Gossip