Biskop tager sag op om præsts tro på reinkarnation

En sognepræst, som tror på reinkarnation, kan udløse en ny præstesag, der kan få større konsekvenser både for præsten selv og for folkekirken end de meget omtalte sager om præsterne Thorkild Grosbøll og Per Ramsdal, vurderer eksperter over for Kristeligt Dagblad.

Udtalelserne fra sognepræst Annette Berg i Vig faldt i programmet "Præstens lektie" på TV Øst.

Nu kan det så være, at præsten selv får lektier for efter udtalelser om, at afdødes sjæle måske kan leve videre i andre kroppe, og at man som præst i folkekirken godt kan tro på reinkarnation. Det tror hun nemlig selv på.

I hvert fald har biskop i Roskilde Stift Peter Fischer-Møller annonceret, at han vil indkalde Annette Berg til samtale efter hendes udtalelser i programmet.

Ifølge kirkelige iagttagere kan sagen blive mere alvorlig for folkekirken end både Grosbøll-sagen og sagen om sognepræst Per Ramsdal, der netop har afsluttet et ni måneder langt mentorforløb efter en række udtalelser om sin manglende tro på fysisk opstandelse.

- Her har vi at gøre med en sag, hvor en præst klokkeklart udtaler sig i modstrid med folkekirkens bekendelsesgrundlag. Kristendommens forestilling om opstandelse kan ikke forenes med reinkarnationstanken, hvor sjælen genfødes og tager bolig i en ny krop, siger retsteolog og ph.d. med speciale i kirkeret Kristine Garde til Kristeligt Dagblad.

Hun mener, at der med sognepræstens udtalelser er grundlag for, at biskoppen indleder en såkaldt læresag ved præsteretten.

- Det vil biskoppen sikkert forsøge at undgå, fordi det er en langsommelig og besværlig proces. Men med mindre præsten trækker sine udtalelser tilbage, så er hendes tid som folkekirkepræst efter min vurdering ophørt, siger Kristine Garde videre.

Også Peter Lodberg, lektor i systematisk teologi på Aarhus Universitet, understreger, at præstens udtalelser er uforenelige med den kristne tanke om opstandelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip