Bjergguider på Everest dropper klatresæson efter lavine

Bjergbestigere fra hele verden risikerer at måtte droppe drømmen om at nå toppen af Mount Everest i år.

De nepalesiske bjergguider - de såkaldte sherpaer - har tirsdag besluttet at droppe dette års klatresæson, efter at en lavine i sidste uge kostede 16 af deres kolleger livet.

Beslutningen betyder, at udenlandske klatrere venter i en lejr på bjerget uden at vide, hvornår eller om de kommer til at nå den famøse bjergtinde. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi har haft et langt møde i eftermiddag, og vi har valgt at stoppe vores klatring i år for at ære vores faldne brødre. Alle sherpaer står sammen om denne beslutning, siger den lokale guide Tulsi Gurung til AFP.

Hans bror er en af dem, der stadig er savnet, efter at en voldsom lavine ramte Mount Everest fredag og dræbte 13 sherpaer, mens tre stadig savnes. De sidste tre formodes døde i sne- og ismasserne.

- 16 mennesker døde på dette bjerg på den første dag, vi klatrede. Hvordan kan vi træde på det nu, siger en anden guide, Pasang Sherpa, til AFP.

Sherpaernes arbejde består i at hjælpe bjergbestigere op ad bjerget ved at bære udstyr og mad. Derudover sørger de for, at sikkerheden på bjerget er bedst mulig for at minimere faren for klatrerne.

For at finde en løsning på krisen tog en række vestlige bjergbestigere op til lejren, men de melder om en anspændt stemning.

Sherpaerne kræver blandt andet, at der bliver udbetalt en erstatning på 10.000 dollar (knap 55.000 kroner) til familierne til de dræbte og kvæstede. Ifølge de vestlige bjergbestigere handler det dog også om respekt for de afdøde.

- De (sherpaerne, red.) har afgjort, at det ikke kun handler om kompensation. De føler, at de er nødt til at lukke Mount Everest ned for i år til minde for de døde, siger den amerikanske bjergbestiger Ed Marzec.

De nepalesiske myndigheder har efter sherpaernes udmelding besluttet at udbetale erstatningen.

Ifølge Reuters har præsidenten for Nepals Bjergbestigningsorganisation, Ang Tshering Sherpa, sagt, at selv om nogle sherpaer har valgt at nedlægge arbejdet, vil der alligevel være ekspeditioner på bjerget på lørdag. Dette står dog stadig uklart.

Sherpaer tjener mellem 16.000 kroner og 32.000 kroner på en sæson.

Nepals regering har udstedt 734 tilladelser til at bestige bjerget i år på 32 ekspeditioner. 400 af tilladelserne er givet til guider.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip