Blå blok: EU må ikke blive en social union

En samlet borgerlig opposition slår nu fast, at den støtter Storbritanniens ønske om genforhandlinger med EU om fortsat medlemskab. Samtidig vil man forsøge at samle en alliance af ligesindede lande, der skal arbejde for, at EU ikke udvikler sig til en social union.

Det fremgår af fælles udspil kaldet "Dansk velfærd i Europa" fra Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

- Vi kan se, at der er et stadigt større træk på danske velfærdsydelser, og vi skal tage fat om det problem, mens det stadig kan håndteres, siger Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen til TV2 News.

De fire borgerlige partier er ellers normalt ikke enige om EU. Mens LA i modsætning til V og K eksempelvis siger nej til bankunion og euro, markerer Dansk Folkeparti sig med en endnu mere kritisk tilgang over for EU.

De fire partier er dog blev enige om at forhindre, at EU-borgere fremover kan opnå fuld ret til danske dagpenge efter få ugers medlemskab af en a-kasse og fuldtidsarbejde i Danmark.

Samtidig lægger blå blok op til at indføre optjeningsprincipper, "hvor det er muligt". Det skal ske ud fra en fuldstændig kortlægning af danske velfærdsydelser, som andre EU-borgere kan få ret til uden længere ophold eller beskæftigelse i Danmark, fremgår det af udspillet.

De borgerlige partier slår dog med optjeningsprincipperne fast, at udlændinge i Danmark på sigt skal kunne optjene retten til de offentlige ydelser.

- Et nyt flertal vil arbejde for at sikre, at danske velfærdsydelser forbliver i Danmark og går til dem, som arbejder, bor og bidrager til Danmark i en længere periode, hedder det i udspillet.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) ser udspillet som et forsøg at nå til enighed på et svært område for blå blok:

- Dansk Folkeparti vil længere væk fra kernen i EU. Venstre siger, at de vil tæt på kernen i EU. Det her et forsøg på at få bukserne til at holde, siger Martin Lidegaard til TV2 News.

/ritzau/

 

Dagens Gossip