Blå blok hugger bremsen i for asylansøgere

Integrationsminister Inger Støjberg (V) præsenterede onsdag et blå flertal for at stramme vilkårene for asylansøgere, så det bliver mindre attraktivt for verdens flygtninge at søge asyl i Danmark.

- Vi er nået frem til enighed om en opstramning på asylområdet, det kommer til at gælde fra på fredag, når vi fremsætter lovforslaget, siger integrationsminister Inger Støjberg (V).

Det er den første store aftale, blå blok indgår efter valget.

De fire blå partier - Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative - er blandt andet enige om at indføre en ydelse på SU-niveau og forsørgertillæg samt en sprogbonus, oplyser integrationsministeren.

- Virkningen bliver, at der kommer færre asylansøgere til Danmark. Det er vores helt klare mål. Vi skal hjælpe mennesker, der er i nød, men vi skal også kunne følge med. Og det kan vi ikke, som det er nu, siger Inger Støjberg.

I et forsøg på at tilskynde asylansøgere til at lære dansk indfører blå blok en sprogbonus på 500 kroner om måneden, som skal lægges oven i den lavere ydelse, der nu indføres.

For at udløse den nye sprogbonus skal asylansøgerne bestå den såkaldte niveau 2- sprogprøve i dansk.

- Det betyder, at man kan begå sig på arbejdsmarkedet og tage en uddannelse, siger Inger Støjberg.

Regeringen har i sit regeringsgrundlag varslet, at der i alt skal spares én milliard kroner på udlændingeområdet. Men den nye aftale ventes kun at give 400 millioner kroner i statskassen. Dermed kan der ventes flere stramninger:

- Det her er den første stramning, man kommer til at se. Det er et straksindgreb, som vi annoncerede i valgkampen. Og så kommer vi senere til de næste elementer, siger Inger Støjberg.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen kalder aftalen "en god begyndelse".

- Men der er selvfølgelig brug for mere. Vi havde også lagt forslag frem i valgkampen, hvoraf nogle er kommet med her. Vi har en forventning om, at vi sætter os ned og gennemfører yderligere stramninger, siger Martin Henriksen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip