Blå blok savner jobordning og politipenge i finanslov

Det er med mellemfornøjet mine, at finansordførerne i blå blok siden mandag aften har studeret regeringens udspil til næste års finanslov, som fremlægges tirsdag formiddag.

- Der er ikke et eneste initiativ rettet mod jobskabelse og vækst i det private erhvervsliv, konstaterer Mike Legarth fra De Konservative over for Ritzau.

Regeringen har dog efterladt et råderum på cirka to milliarder kroner, som kan bruges til forslag fra forligspartnere, og her foreslår Mike Legarth en forlængelse og udvidelse af bolig-job-ordningen og lempelser af afgifter på en lang række varer som eksempelvis øl og chokolade.

- Vi har på det seneste set skuffende nøgletal i Sverige, Tyskland og Frankrig, og derfor burde man gøre konkurrenceevnen for erhvervslivet bedre ved at sætte ind over for de administrative byrder og sænke skatter og afgifter, mener han.

Desuden ser De Konservative gerne, at der hyres 200 nye politifolk til at bekæmpe indbrudskriminaliteten.

Det vil Dansk Folkeparti gerne være med til, ligesom partiet også gerne ser håndværkerfradraget forlænget.

Men det vigtigste punkt for partiet i de kommende forhandlinger er en midlertidig ændring af dagpengereglerne.

- Vi så gerne, at man tilbagerullede optjeningsprincippet frem til, at dagpengekommissionen er færdig med arbejdet, siger finansordfører Rene Christensen.

Han kalder regeringens sundhedsudspil "rigtig interessant", men savner en investering i bedre livskvalitet for de ældre gennem eksempelvis bedre mad.

Liberal Alliance vil gerne have et lavere offentligt forbrug og synes også, at finansloven bør benyttes til at sænke skatterne.

Men alarmklokkerne bimler ved udsigten til en finanslov, som går helt til EU's grænse med et budgetunderskud på tre procent af BNP.

- Regeringen spiller hasard med dansk økonomi, erklærer finansordfører Ole Birk Olesen.

- Vi lever i en usikker verden med konflikt i Ukraine og borgerkrig i Mellemøsten, og der er ikke meget, der skal gå galt, før økonomien arter sig anderledes, tilføjer han.

En overskridelse vil ifølge ordføreren få omverdenen til at miste tilliden til dansk økonomi.

Dansk Folkeparti deler dog ikke bekymringen for budgetunderskuddet.

- Jeg mener ikke, der er tale om et permanent stadie, og jeg tror, der er mange, der ville lave en lignende finanslov, konstaterer Rene Christensen.

Venstres finansordfører Peter Christensen meddeler gennem sin presserådgiver, at han ikke ønsker at kommentere forslaget, før regeringen officielt har præsenteret det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip