Blå blok vil hæve aldersgrænsen for lægdommere til 75 år

Blå blok vil hæve aldersgrænsen for nævninge og domsmænd, så den bliver ændret fra 70 år til 75 år.

Derfor har Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fredag fremsat et lovforslag, som skal sørge for, at færre falder for aldersgrænsen, når de ansøger om at blive lægdommere.

Ifølge retsplejeloven må ansøgere i den næste fireårige periode - som starter 1. januar - ikke fylde 70 år. Derfor risikerer ansøgere, som er 66 år, at blive ramt af reglen.

- De er pludselig udelukket, fordi de bliver 70 år i den næste fireårige periode, og det tal vil vi så ændre til 75 år.

- Vi vil bringe den regel i loven i takt med tiden. Det er ikke sådan, at folk, som er sidst i tresserne, ikke kan vurdere ret og retfærdighed. Tværtimod har de erfaring i bagagen, og vi synes, det er urimeligt, at de skal udelukkes, siger civilretsordfører Preben Bang Henriksen (V).

I Danmark er der omkring 10.000 lægdommere, der fungerer som enten domsmænd og nævninge, hvor de er med til at dømme i en række straffesager.

Generelt har man svært ved at rekruttere unge mennesker.

- Vi vil meget gerne have flere unge mennesker med også, men vi kan ikke gøre mere. Vi må appellere til, at der kommer flere unge med og også folk af anden etnisk herkomst, siger Preben Bang Henriksen.

Det er helt almindelige borgere, der hjælper rettens juridiske dommer med at dømme i visse straffesager.

De fleste sager varer en halv til en hel dag, men nogle sager kan vare mange dage. Domsmænd får et honorar for hver dag, de er i retten og bliver normalt indkaldt fire-fem gange på et år.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip