BLÅ BOG: Kailash Satyarthi kæmper for børns rettigheder

Den 60-årige indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi modtager Nobels fredspris 2014 sammen med pakistanske Malala Yousafzay, 17 år.

* Kailash Satyarthi (født 11. januar 1954).

* Som 26-årig opgav han sin karriere som teknisk ingeniør for i stedet at hjælpe indiske børn, som er tvunget til børnearbejde og slaveri.

* Han organiserede razziaer på fabrikker, hvor børn og ofte hele familier blev holdt fanget som bunden arbejdskraft.

* Satyarthi startede organisationen Bachpan Bachao Andolan 1980, som kæmper mod slaveri og børnearbejde. Igennem den har han reddet titusindvis af børn fra børnearbejde.

* Han har været involveret i Saccs - South Asian Coalition on Child Servitude. Organisationen har partnere i Nepal, Pakistan og Sri Lanka, hovedkvarter i New Delhi i Indien, og arbejder for at befri børn, som arbejder på blandt andet tæppefabrikker.

* Satyarthi har startet "Rugmark", et projekt, hvor tæpper, som ikke er produceret på fabrikker, som benytter børnearbejde, får et særligt mærke. Fabrikkerne har indvilget i at blive inspiceret jævnligt.

Kailash Satyarthis mål er, at også fodbolde og andre produkter, som ofte produceres af børn, skal have et mærke, hvis de er lavet på lovlig vis.

* Han er en aktiv del af "Global March Against Child Labor", som kæmper for at stoppe børnearbejde. Bevægelsen er nu en sammenslutning af mindre organisationer i 140 lande.

Kilde: pbs.org

/ritzau/

 

Dagens Gossip