BLÅ BOG om Recep Tayyip Erdogan

Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, erklærede sig onsdag klar til at forlade politik, hvis hans AK-parti taber ved det kommende lokalvalg.

Her er blå bog for premierministeren:

* Født 26. februar 1954 (60 år).

* Leder af AK-partiet og sidder som premierminister på tredje periode. Blev valgt første gang i 2003.

* Erdogan har skabt sig en stærk position, efter at han i en lang årrække har stået i spidsen for en bevægelse, der har udmanøvreret de traditionelle magthavere, som ønsker et verdsligt og vestligt præget Tyrkiet.

* De seneste måneder har han imidlertid været i voldsom modvind på grund af en større korruptionsundersøgelse, der har involveret dele af hans regering. En lydoptagelse belaster også premierministeren selv.

* Han blev kendt i hele Tyrkiet, da han som overborgmester i Istanbul gennemførte sociale forbedringer for tilflyttere fra landområderne.

* Til forskel fra mange politikere i den traditionelle elite voksede Erdogan op i et fattigt kvarter og solgte limonade og sesamboller for at hjælpe sin familie. Han begyndte tidligt på politisk arbejde og tog sideløbende en universitetsgrad i driftsledelse.

* Efter at han blev Istanbuls borgmester 1994, talte Erdogan åbent om planen om at gøre Tyrkiet til en islamisk stat. I 1997 fik han 10 måneders fængsel for at have opildnet til religiøst had. Han blev løsladt efter fire måneder.

* AK-partiet har lagt grunden for et økonomisk boom, men partiet har været stærkt omstridt, og Erdogans modstandere ser det blandt andet som et angreb på det moderne Tyrkiets grundlægger Mustafa Kemal Atatürks vision om en sekulær stat, at premierministerens hustru bærer tørklæde.

*Erdogan har konsolideret sin magt ved at retsforfølge officerer i hæren, som mistænkes for at have haft planer om et kup.

* Under den igangværende korruptionsundersøgelse har premierministeren forsvaret sin magt ved at afskedige adskillige i politiet.

Kilder: BBC, Reuters, AFP

/ritzau/

 

Dagens Gossip