Blå borgmestre om flygtningepres: Vi behøver hjælp

Flere af landets borgerlige borgmestre kalder det helt afgørende, at regeringen økonomisk holder hånden under kommunerne, hvis integrationen af det stigende antal flygtninge skal lykkes.

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) har tirsdag drøftet de udfordringer, som den øgede flygtningestrøm giver.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) sagde efterfølgende, at der ikke bliver afsat mere end de 4,5 milliarder kroner, der allerede er afsat næste år. Regeringen er dog parat til at se på KL's forslag om at ændre på reglerne i forhold til bolig, lægehjælp og undervisning.

Men uanset regeringens villighed til at lytte er det altafgørende punkt, at regeringen kompenserer kommunerne fuldt ud, lyder det fra borgmesteren i Vesthimmerlands Kommune.

Kommunen står i år over for at integrere omkring 90 flygtninge, og på nuværende tidspunkt er det svært at finde boliger.

- De mange flygtninge er en stor fysisk udfordring, men det må ikke også blive en økonomisk udfordring. Ellers bliver alternativet, at vi må ind og finde pengene i ældreplejen eller på skoleområdet, siger borgmester Knud Kristensen (K).

Samme melding kommer fra Odense. Steen Møller, der er rådmand for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune, kalder det essentielt, at kommunerne økonomisk dækkes ind.

- Ind til nu har vi kunnet håndtere det, men hvis der fortsætter med at komme flere, så bliver vi ikke ved med at kunne løse det. Det ender også med at ramme hjemløse og enlige, der gerne vil have en bolig, siger Steen Møller (K).

I Rudersdal Kommune opfordrer borgmester Jens Ive (V) til, at regeringen får kommunerne til at løser flygtningeopgaven i fællesskab. Han har tidligere meldt ud, at Rudersdal ikke kan finde boliger til flygtningene i kommunen.

- Mange kommuner har ikke permanente boliger klar. Men vi kan løse problemet, hvis alle kommunerne står sammen, for så kan vi bringe flere almennyttige boliger i spil, siger Jens Ive.

/ritzau/

 

Dagens Gossip