Blackwater-vagt får fængsel på livstid for Bagdad-drab

Skrevet af admin

14/04/2015

Mest læste i dag

Fire tidligere sikkerhedsvagter fra det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater er blevet idømt lange fængselsstraffe for drabene på 14 ubevæbnede irakere i Bagdad tilbage i 2007.

Med dommen, der faldt ved en føderal domstol, lukkes et sort kapitel i historien om den amerikanske invasion i Irak. Et kapitel, der flere gange har sat de to landes forhold på prøve.

Den ene af de fire vagter - Nicholas Slatten - skal i fængsel på livstid, mens de tre andre - Paul Slough, Evan Liberty og Dustin Heard- fik en straf på 30 års fængsel.

De fire mænd affyrede i 2007 maskingeværer og granater ind i et trafikknudepunkt i den irakiske hovedstad, efter at en af vagterne mente, at en fører af en bil, som kørte hen imod dem, var en selvmordsbomber.

Blackwater-holdet befandt sig på Nisur-pladsen i Bagdad for at sikre vejen for en kolonne fra det amerikanske udenrigsministerium.

Drabene udløste voldsomme reaktioner hos irakerne og satte gang i antiamerikanske protester rundt om i verden for otte år siden.

Vagterne har i retten argumenteret for, at de handlede i selvforsvar og reagerede forsvarligt på truslen og lyden af AK-47 maskingeværer, sagde forsvareren i retten i oktober, hvor de fire blev kendt skyldige.

Efter præsident Barack Obamas indtog Det Hvide Hus i 2008, opsagde det amerikanske udenrigsministerium kontrakten med Blackwater, som på grund af sit blakkede ry herefter skiftede navn til Xe Services, og siden igen i 2011, hvor det kaldte sig Academi.

Blackwater havde også forretninger med Danmark. En gruppe fra Politiets Efterretningstjenestes sikkerhedsafdeling, der blandt andet består af livvagtsstyrken, var ifølge Jyllands-Posten på et fem dage langt kursus hos Blackwater 2008.

/ritzau/Reuters