Blackwater-vagt får fængsel på livstid for Bagdad-drab

Fire tidligere sikkerhedsvagter fra det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater er blevet idømt lange fængselsstraffe for drabene på 14 ubevæbnede irakere i Bagdad tilbage i 2007.

Med dommen, der faldt ved en føderal domstol, lukkes et sort kapitel i historien om den amerikanske invasion i Irak. Et kapitel, der flere gange har sat de to landes forhold på prøve.

Den ene af de fire vagter - Nicholas Slatten - skal i fængsel på livstid, mens de tre andre - Paul Slough, Evan Liberty og Dustin Heard- fik en straf på 30 års fængsel.

De fire mænd affyrede i 2007 maskingeværer og granater ind i et trafikknudepunkt i den irakiske hovedstad, efter at en af vagterne mente, at en fører af en bil, som kørte hen imod dem, var en selvmordsbomber.

Blackwater-holdet befandt sig på Nisur-pladsen i Bagdad for at sikre vejen for en kolonne fra det amerikanske udenrigsministerium.

Drabene udløste voldsomme reaktioner hos irakerne og satte gang i antiamerikanske protester rundt om i verden for otte år siden.

Vagterne har i retten argumenteret for, at de handlede i selvforsvar og reagerede forsvarligt på truslen og lyden af AK-47 maskingeværer, sagde forsvareren i retten i oktober, hvor de fire blev kendt skyldige.

Efter præsident Barack Obamas indtog Det Hvide Hus i 2008, opsagde det amerikanske udenrigsministerium kontrakten med Blackwater, som på grund af sit blakkede ry herefter skiftede navn til Xe Services, og siden igen i 2011, hvor det kaldte sig Academi.

Blackwater havde også forretninger med Danmark. En gruppe fra Politiets Efterretningstjenestes sikkerhedsafdeling, der blandt andet består af livvagtsstyrken, var ifølge Jyllands-Posten på et fem dage langt kursus hos Blackwater 2008.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip