Blatters modkandidat: Europa skal have ekstra VM-plads

Den siddende Fifa-præsident, Sepp Blatter, har forud for det kommende præsidentvalg i det internationale fodboldforbund den 29. maj nærmest lovet flere verdensdele ekstra pladser til VM.

To af schweizerens modkandidater var mandag i København for at tale med Dansk Boldspil-Union (DBU) samt de skandinaviske og baltiske fodboldledere.

Under besøget i Danmark luftede hollænderen Michael van Praag og Jordans prins Ali Bin Al Hussein også tanker om at ændre på sammensætningen ved VM.

I mange år har der været et vist pres på Europa, der med 13 pladser er bedst repræsenteret af alle verdensdele ved VM.

- Sepp Blatter vil holde turneringen på 32 hold som nu, men give en ekstra plads til Nord- og Mellemamerika, hvilket betyder, at han skal tage en plads et andet sted fra.

- Alle ved, at han vil tage pladsen fra Europa. Det har allerede været fremme, siger Michael van Praag.

- Det er jeg imod. Jeg går til valg på at udvide VM til 40 hold. På den måde kan man give Europa, Oceanien og Nord- og Mellemamerika et ekstra hold.

- Desuden kan den forsvarende vinder komme med. Og der er også plads til en eller to værtsnationer, siger hollænderen.

- Nogle vil mene, at 40 lande er for meget til et VM, men det er altså kun 20 procent af Fifas medlemslande.

- Hvis man sammenligner med EM, så skal der nu 24 hold med, og det er 50 procent af de europæiske forbund, siger Michael van Praag.

Jordans prins Ali Bin Al Hussein er også med på at udvide VM, men han ønsker en forudgående analyse og vil ikke tage VM-pladser fra nogle verdensdele.

- Jeg mener, at det tekniske niveau ved det seneste VM i Brasilien var så højt, at man sagtens kan udvide, men det skal ske gradvist og efter en analyse.

- Det skal ikke være som nu, hvor der vil blive taget en beslutning lige efter valget. En udvidelse skal foretages i konsensus og ikke fordi, at én mand (Sepp Blatter) har en holdning til det, siger prinsen.

De to præsidentkandidater kræver gennemsigtighed i Fifa og vil have mere åbenhed omkring forbundets økonomi.

Efter den massive kritik af tildelingen af VM til Qatar i 2022 kræver de to kandidater også indbyggede klausuler omkring menneskerettigheder, når der i fremtiden skal findes værter til VM-slutrunder og andre Fifa-turneringer.

Sepp Blatters tredje modkandidat til Fifa-valget den 29. maj i Zürich, portugiseren Luis Figo, var i Danmark i februar for at fortælle om sine planer.

DBU har endnu ikke meldt ud, hvem forbundet støtter. Det bliver dog ikke den siddende præsident Sepp Blatter.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip