Bliv klog på begreberne: Den laveste rente kan give de dyreste lån

12/07/2014 09:15

Samlino.dk

Nyheder

Mest læste i dag

Du skal betale depositum i den nye lejlighed, men du har ikke fået sparet op i tide, og du må låne i banken. Lån A har en rente på 6.9%, og lån B har en rente på 9.9%. Det er let, den ene rente er lavere end den anden, så lån A lån er det billigste. Eller er det? Fortvivl ej; denne korte guide skal nok gøre valget lettere.

Gebyrer gør lånet dyrere
Renten er kun en del, af hvad det egentlig koster at låne. Oven i renten tager banken nemlig også forskellige gebyrer. Man kan sjældent undgå at skulle betale oprettelsesgebyret,  som enten kan være variabelt, på f.eks. 2% eller fast et beløb på f.eks. 2.000 kr. Forbrugslån løber typisk i kort tid, og derfor er gebyrerne vigtige, da de kan afgøre, om det ene eller andet lån er billigere i det lange løb.

Et andet gebyr som mange banker opkræver, er et månedligt betalingsgebyr. Det kan f.eks. være 15 kr. om måneden, som banken tager for at sende regninger og sørge for, at pengene kommer til tiden. Det står der ikke noget om i renten, men det kan alligevel ende med at fylde en del, hvis man f.eks. afbetaler et mindre lån over længere tid.

Hvordan finder du så ud af, hvor meget dit forbrugslån vil koste dig? Der er tre tal, der inkluderer alle gebyrer, som du bør være mere opmærksom på end renten: ÅOP, kreditomkostningerne og den månedlige ydelse.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

• ÅOP er de årlige omkostninger i procent. Det er en udregning, som fortæller hvor mange procent lånet reelt koster om året, når man inkluderer gebyrerne.

• Kreditomkostningerne er det samlede beløb, det koster at låne pengene. Det vil sige, alt hvad man betaler i renter og gebyrer gennem hele lånets løbetid.

• Den månedlige ydelse er det beløb, man skal afbetale hver måned. Den inkluderer også alle de oprettelsesomkostninger og månedlige gebyrer, der måtte være i forbindelse med lånet.

Du kan spare mange penge, hvis du sammenligner forbrugslån, inden du tager dem. Det er ikke svært at finde ud af, hvilket der er det billigste, når bare du ved, hvad du skal være opmærksom på. For at gøre lånet så billigt som muligt skal du forsøge at modstå fristelsen for at tage et større lån, end du egentligt behøver.

Vær realistisk
Det er også fristende at lade lånet løbe længe, så den månedlige tilbagebetaling bliver lavere. Lånet bliver dyrere, jo længere løbetiden er, og derfor bør du være realistisk. Låneudbyderne, herunder banker, tjener penge på at låne penge ud, så jo mere du betaler, jo bedre en forretning er det for dem.

Husk at stille spørgsmål så du er helt sikker på, hvilken beslutning der er den bedste. Som ved alle beslutninger der kræver meget overvejelse; tag din tid, undersøg mulighederne og gå i dybden med detaljerne, så du ikke fortryder noget. Vil du have et hurtigt overblik over, hvor du kan finde de laveste månedlige ydelse, de laveste kreditomkostninger og den laveste ÅOP, kan du tage et kig på Samlino.dk og sammenligne forbrugslån.