Bløde trafikanter fylder mere i trafikdrabstal

Antallet af trafikdræbte er faldet drastisk gennem de seneste mange år, men det er ikke alle trafikanter, der har oplevet lige store fald i ulykkesrisikoen.

En gennemgang af samtlige dødsulykker i 2012 fra Vejdirektoratet viser, at de bløde trafikanter - cyklister, fodgængere og knallertkørere - har været involveret i en stigende andel af de trafikulykker, der har haft dødelig udgang.

I 2010 udgjorde de bløde trafikanter 32 procent af de trafikdræbte, mens det i 2012 var vokset til 40 procent.

- I samme periode er antallet af dræbte i personbiler faldet med 40 procent, så det her er i virkeligheden et udtryk for, at der ikke sket samme gunstige udvikling for de bløde trafikanter, som der er sket for folk i bil, pointerer Jesper Sølund.

Han er dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik, og trods den generelt positive udvikling i drabstallene, så påpeger han, at antallet af alvorligt tilskadekomne cyklister er steget med en fjerdedel fra 392 i 2010 til 502 i 2012.

- Mere end halvdelen af ulykkerne sker i kryds, og det er ikke fordi, at bilisterne kører vanvittigt stærkt. Tværtimod peger rapporten på, at ulykkerne skyldes manglende opmærksomhed og utilstrækkelig orientering hos cyklisterne, pointerer Jesper Sølund.

Faktisk konkluderer Vejdirektoratet, at uopmærksomhed og manglende orientering er årsag til fire ud af fem ulykker med dræbte cyklister.

Det vækker opsigt hos Cyklistforbundet.

- Det er meget alarmerende. Det er noget, vi som cyklistforbund må være ekstremt opmærksomme på og sætte fokus på, at cyklisterne skal udvise større opmærksomhed i trafikken, siger kommunikationschef Frits Bredal.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip