Bødskov: Ny toldkontrol ved grænsen er mere effektiv

22/10/2013 15:43

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Siden den permanente toldkontrol ved grænsen til Tyskland blev afløst af en mere fleksibel kontrol af den nuværende regering, er antallet af sager med grænseoverskridende kriminalitet, som toldvæsnet har berøring med, steget markant.

Det viser et folketingssvar fra justitsministeriet, som er givet til Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup. Ifølge justitsminister Morten Bødskov (S) skyldes det, at den nye metode er langt mere effektiv.

- Modsat hvad Dansk Folkeparti har sagt, så bliver der nu rejst langt flere sager, end da man havde valgt at prioritere ressourcerne anderledes og binde dem til en permanent toldkontrol.

- Det hænger sammen med, at folkene nu ikke står stille ved grænsen, de opererer på baggrund af efterretninger og i et tæt samarbejde mellem Skat, politiet og de tyske myndigheder, så man er på forkant med kriminaliteten, siger Morten Bødskov.

I modsætning til tidligere opererer Skat og politiet nu med fælles patruljer. Og mandskabet er ikke fast placeret ved den fysiske grænse.

I det tidsrum, hvor den permanente toldkontrol ved grænsen var iværksat, overdrog Skat 88 sager til politiet i en periode på fem måneder fra 15. juni 2011 til 15. november 2011.

På årsplan - med samme niveau som i den angivne periode - ville det svare til i omegnen af 200 sager.

Efter reorganiseringen af kontrolindsatsen har Skat og politiets fælles patruljer i 2012 haft 388 sager. Det svarer til en stigning på mere end 80 procent i forhold til perioden med den permanente toldkontrol ved grænsen.

Syd- og Sønderjyllands Politi forventer, at man i 2013 vil nå samme sagsniveau som i 2012.

Ifølge Dansk Folkepartis Peter Skaarup kan man dog ikke konkludere, at den ændrede praksis er mere effektiv. For mens den tidligere opgørelse kun baserer sig på Skats indsats, så skyldes de mange nye sager også en indsats fra politiet.

- Det, man kan konkludere, er, at de høje tal viser, at der er behov for en endnu bedre indsats. Både ved grænsen og i de fleksible kontroller inde i landet. Derfor skal grænsekontrollen tilbage.

- Der er jo også en grund til, at billetkontrollen i biografen står ved indgangen i stedet for at man bagefter skal famle rundt i mørket, for at se, hvem der har betalt, og hvem der ikke har betalt, siger Peter Skaarup.

/ritzau/