Bødskov om F16-kaos: De borgerliges opførsel var pinlig

Der herskede sent onsdag aften kaotiske tilstande i Folketinget.

Alle havde regnet med, at det ville være en formsag at få vedtaget et beslutningsforslag om at sende danske F16-jagerfly til Irak for at deltage i kampen mod Islamisk Stat.

Men lige pludselig satte flere borgerlige partier spørgsmålstegn ved, hvilken paragraf danskere, der kæmper for Islamisk Stat, skal dømmes efter, hvis de for eksempel skyder mod de udsendte danske soldater.

De borgerlige partiers ageren får hård kritik fra blandt andet Socialdemokraternes Morten Bødskov.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er en dybt, dybt pinlig optræden fra de borgerlige partiers side. Vi har en terrororganisation, som myrder løs og er en trussel mod stabiliteten i Mellemøsten og mod Vesten og Danmark. Vi har sagt til USA, at vi vil bidrage, og så ser vi det her, siger den tidligere justitsminister til Ritzau.

Udfaldet onsdag aften blev, at der torsdag morgen klokken 07.00 holdes et samråd med justitsminister Karen Hækkerup (S), hvor de borgerlige partier vil have svar på deres spørgsmål. Derefter skal der stemmes om beslutningsforslaget igen.

Morten Bødskov kalder det et "politisk benspænd i en ellers fin folketingssamling".

- Jeg har forstået det sådan, at de borgerlige partier - uanset udfaldet af samrådet - vil stemme for at sende flyene af sted på det rette tidspunkt (torsdag klokken 09.30, red.). Det understreger det pinlige i det her, siger han.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, afviser, at der skulle være tale om politisk drilleri.

- Regeringen svarer i øst og vest. Vi mener, at det skal betegnes som landsforræderi. Det er afgørende, at Folketinget ikke bare udgør et gummistempel, når vi sender danskere i aktion. Vi har ingen ambitioner om at trænere (trække i langdrag, red.) udsendelsen. Vi har en ambition om at blive klogere, siger han til Ritzau.

Folketinget samles efter planen klokken 09.00 for at stemme om F16-bidraget igen. Stemmes der for forslaget, ventes de danske kampfly at lette fra dansk jord klokken 09.30.

/ritzau/

 

Dagens Gossip