Børn af forældre med forskellige genetiske baggrunde bliver højere og klogere

Skrevet af Kristine Bugbee

04/07/2015
Blandede parforhold giver superbørn. Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Vores evolution er påvirket af, at verden hele tiden bliver tættere forbundet. Kulturer mødes, befolkninger blandes - og det er positivt for de næste generationer.

Nu viser forskning ifølge Daily Mail nemlig, at børn, som er født af forældre fra forskellige befolkningsgrupper, er mere intelligente end deres forfædre.

Det konkluderer forskere fra University of Edinburgh, efter at de har gennemført over 100 studier i hele verden, som inkluderer detaljer om mere end 350.000 mennesker fra forskellige samfund.

Resultaterne viser, at en større genetisk variation kan kædes sammen med bedre kognitive evner, højere uddannelsesniveau og endda fysisk højde. 

Forskerne kiggede nærmere på, om forsøgspersonerne havde identiske gener fra deres mor og far - et tegn på, at deres forældre var beslægtede. Når dette kun forekommer få gange i en persons gener - at de to sider af vedkommendes familie er genetisk forbundet - så er den genetiske diversitet større.

Og ifølge undersøgelserne er personer med en større genetiske diversitet altså klogere og højere.

Forskerne kunne til gengæld ikke kæde et bedre fysisk helbred sammen med genetisk variation, selvom det er en udbredt opfattelse, at børn af blodsbeslægtede forældre har større chance for alvorlige sygdomme.

Forskningen viser, at stor genetisk diversitet ikke har betydning for blodtryk og kolesterol, som ellers påvirker en persons chance for at udvikle hjertesygdomme, diabetes og andre komplekse sygdomme.

Forskernes fund tegner et billede af, at evolutionen favoriserer personer, som er intelligente og fysisk stærke.

- Vores undersøgelse svarer på spørgsmål, der først blev stillet af Darwin om fordelene ved genetisk variation. Vores næste skridt er at finde ud af, hvilke specifikke dele af vores arvemasse, der drager mest nytte af diversitet, fortæller Jim Wilson fra University of Edinburgh.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: