Børn dyrker voldsom kampsport

Kampsporten Mixed Martial Arts (MMA), der tillader både spark og slag i ansigtet, tilbydes til unge i en række motionsklubber, skriver Kristeligt Dagblad.

Der bliver ikke brugt beskyttelseshjelm, og der er vide grænser for hårdheden, når der kæmpes.

Normen er, at man skal være 16 år, før man får lov at træne og kæmpe, men enkelte steder bliver MMA tilbudt til børn ned til 12 år, skriver avisen.

Det burde dog slet ikke være tilladt for unge under 18 år at dyrke MMA, mener Hans Henrik Knoop, lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

- Det er en måde at brutalisere sport på, og det bør ikke tilbydes til børn.

- Jeg kan slet ikke se, hvilke vigtige kompetencer børn kan tilegne sig gennem den sport, som de ikke lige så godt kunne lære gennem sportsgrene, der ikke går ud på at lemlæste hinanden, siger han og sammenligner MMA med et voldeligt computerspil.

Lægefaglige eksperter har flere gange kritiseret hårdheden i MMA.

- De hårde slag kan være farlige nu og her, i værste fald dødelige. Talrige lettere slag mod hovedet kan medføre skader, demens- og Parkinsons-lignende symptomer, siger Jacob Springborg, afdelingslæge ved Neurokirurgisk Klinik på Rigshospitalet, til Kristeligt Dagblad.

Han opfordrer til, at oplysningen om sporten styrkes - heriblandt om de eventuelle skadevirkninger.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) vil nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se nærmere på de nye kampsportsformer og vurdere, om der er behov for regler på området og i givet fald udarbejde et udkast til regelsæt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip