Børnepsykolog: Politikere må respektere forældre på deltid

- Når børnene er små, så har de brug for tætte relationer, og så kan man som forælder sætte sin arbejdstid op igen, når børnene er blevet større.

Det siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, efter at regeringen har meldt ud, at deltidsmødre bør arbejde mere. Hun mener, politikerne skal respektere, at vi har forskellige livsfaser, hvor vi i perioder arbejder mindre end andre:

- Hvis politikerne vil have gode arbejdere og sunde børn og voksne, så bliver man nødt til at investere i samfundet.

- Selvom en daginstitution kan være god, så er det jo ikke det samme som mor og far. Der er meget larm, og ofte er der ikke nok hænder.

Derfor mener Margrethe Brun Hansen, at politikerne bør anerkende, at der er en periode, hvor forældrene træder lidt til side på arbejdsmarkedet.

På den måde har de tid til at være nærværende og opdragende over for børnene og give dem den kultur, de synes, de skal have for at blive gode samfundsborgere.

- Politikerne må forstå, at der er forskellige livsfaser, hvor vi har lov til at træde lidt tilbage og tage ansvar for familielivet.

- Hvis du som forælder har haft en periode med deltid, så kan du sagtens arbejde mere bagefter, når børnene er blevet lidt større.

Børn kan nemlig hurtigt føle sig svigtet, hvis deres forældre aldrig er der, påpeger Margrethe Brun Hansen.

- Så kan børnene tænke, er det sådan her, det skal være? Undersøgelser viser for eksempel, at mange unge føler sig ensomme, fordi de savner nærvær og tid til at være sammen med dem, de holder af.

Spørgsmål: Men kan børn ikke lære noget af at se deres forældre arbejde meget?

- Selvom man som forælder arbejder deltid i en periode, ser børnene jo stadig deres forældre arbejde. Og så er der jo rig mulighed for at knokle igennem på andre tidspunkter.

- I sidste ende bør det være op til os selv at vælge, hvordan vi gerne vil arbejde. Det er der jo ingen, der skal gøre sig til dommer over. Hverken hvis man som forældre vælger at arbejde meget eller lidt, siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip