Børns Vilkår: Dislike-knap kan resultere i mobning

16/09/2015 15:10

admin

Nyheder

Mest læste i dag

En "synes ikke godt om"-knap på Facebook er ikke nogen god idé, mener Børns Vilkår. Ifølge leder af Børnetelefonen Mikkel Balslev kan det skærpe den hårde tone på de sociale medier og føre til mobning.

- Børn kan være meget impulsive på de sociale medier, og en sådan "dislike"-knap kan derfor let betyde, at børn og unge vil genere hinanden eller mobbe, siger Mikkel Balslev.

Facebook har annonceret en ny funktion, der længe er blevet efterspurgt: den såkaldte "synes ikke godt om"-knap, fordi Facebook-brugerne i lang tid har efterspurgt modsvaret til "like"-knappen.

Grundlægger og direktør i Facebook Mark Zuckerberg har selv været skeptisk over for den nye funktion.

Ligesom Mikkel Balslev har han været bekymret for en negativ tone på det sociale medie. Derfor er det stadig også uvist, hvordan knappen kommer til at virke i detaljer.

Men Mikkel Balslev frygter, at funktionen bliver for unuanceret. Ifølge ham er en "synes ikke godt om"-knap en meget offentlig kritik, der vil ramme ofrene hårdt og kan bruges hensynsløst.

- Det kommer selvfølgelig an på, hvordan Facebook vælger at udforme funktionen, og det ved vi ikke endnu. Men en dislike-knap vil være meget firkantet, og jeg tror ikke, det vil bringe noget godt med sig, siger Mikkel Balslev.

Han mener, at børn og unge på sociale medier er meget impulsive. Derfor risikerer en sådan funktion at blive brugt uden omtanke, fordi de yngre generationer er så aktive på de sociale medier.

- Vi mener, at det ville være langt bedre med en "vis medfølelse"-funktion. Den kan ikke misbruges på samme måde. Derimod ville det være et godt instrument til at få de unge til at kommunikere med hinanden, siger Mikkel Balslev.

Jacob Brøndum, medstifter af Center for Digital Dannelse og ekspert i adfærd på de sociale medier, tror ikke, at dislike-knappen vil forværre mobningen på sociale medier.

Derimod forventer Jacob Brøndum, at funktionen kan blive et vigtigt redskab til at skabe en bedre tone på de sociale medier. En "synes ikke godt om"-knap vil gøre kritik på Facebook mere konkret og dermed lettere at forholde sig til, mener Jacob Brøndum.

Facebook-debatter får meget kritik for at være for hårde, da brugerne skriver vrede kommentarer. "Synes ikke godt om" kan derfor være med til at lægge en dæmper på den vrede tone.

- Som det er nu, udtrykker Facebook-brugerne deres utilfredshed i kommentarer, der tit kan blive personlige og vrede. Jeg håber, at en dislike-knap kan blive en bedre måde at kanalisere sin vrede ud på, siger Jacob Brøndum.

/ritzau/