Børns Vilkår: Drabsmand kan godt være en god far

Skrevet af admin

30/03/2015

Mest læste i dag

Det kan godt være den bedste løsning at give forældremyndigheden til en far eller mor, som har taget livet af barnets anden forælder.

Sådan lyder det fra Børns Vilkår, efter at Statsforvaltningen ifølge TV2 har givet en mand den fulde forældremyndighed over sine to små børn, efter at han har erkendt drabet på sin ekskone, altså børnenes mor.

- Vores udgangspunkt er, at man i sådan nogle sager skal varetage barnets tarv.

- Hvis det er udgangspunktet, så kan man sagtens forestille sig, at det bliver barnets tarv at være sammen med den tilbageværende forælder, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Der er ifølge ham eksempler på mødre, som har slået en stærkt voldelig far ihjel for at beskytte sig selv og børnene. I sådan situation kan det være forkert at fratage moren forældremyndigheden, mener han.

- Det er bare for at sige, at der kan være mange versioner af de her historier. Man skal ikke melde sådan nogle absolutter ud, hvor man siger, at hvis det her er sket, så kan man aldrig få forældremyndigheden, siger han.

Han mener, at man fra sag til sag skal lave en grundig vurdering af, hvad barnets forhold til den tilbageværende forælder er, hvad barnet i øvrigt har af netværk, og hvilke muligheder der ellers er.

- Man skal have med i vurderingen, om den tilbageværende forælder, der har dræbt en anden, er egnet til at have forældremyndigheden. I min bog trækker det forholdsvis meget fra. Men igen er man nødt til at vurdere hele vejen rundt, siger han.

Erfaring viser ifølge Børns Vilkår, at det for mange børn er vigtigt at have kontakt til sit biologiske ophav, selvom forældrene måske er misbrugere eller andet.

- Der kan godt være kærlighed. Og det er noget alle har brug for, og det skal man give en chance, hvis man kan, siger han.

Direktøren lægger vægt på, at man kan komme langt ved at lytte til barnets egne ønsker, selvom Børns Vilkår ikke anbefaler, at barnet tager den endelige beslutning selv.

/ritzau/