Børsting: LO risikerede at blive taber i dagpengestrid

LO's afgående formand, Harald Børsting, kaster sig i sin beretning til LO's kongres ud i et markant forsvar for den dagpengereform, der indfører tre årlige karensdage for ledige, altså dage, hvor dagpengemodtagerne ikke modtager en krone.

Efter at Dagpengekommissionen, som Børsting selv sad med i, mandag havde afleveret sine anbefalinger, gik der bare tre dage, før Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti var nået frem til et kompromis.

Men det kompromis er ikke lige populært overalt i fagbevægelsen.

- Mange har sagt: Harald er du fuldstændig fra forstanden? Hvordan kunne du finde på at lave en karensdag, fortæller Børsting.

- Vi lavede tre overvejelser. Er det realistisk at sende den samlede regning på 1,3 milliarder til Christianborg? Nej.

- Den anden var af forhandlingsteknisk karakter: Hvis man skal have indflydelse på de gode ting, så skal man også være med til at finde finansiering.

- Og for det tredje var det det mindste af to onder.

Ifølge Børsting var der nemlig i Dagpengekommissionen et ønske om at nedtrappe dagpengene over tid.

- Det ville vi ikke overhovedet bevæge os ind på. Så bliver det dem, der hænger længst i ledighed, der kommer til at betale prisen. Og der er der flere LO'ere, der hænger, end AC'ere, siger han med henvisning til Akademikernes Centralorganisation.

- Venner, selvom det aldrig er sjovt at tage noget fra nogen, så vil jeg sige, at det var i situationen det eneste fornuftige valg, lyder det fra Børsting til LO-kongressen.

En af kritikerne af karensdagene har været formanden for fagforeningen FOA, Dennis Kristensen.

FOA ser karensdagene som en maskeret spareøvelse.

- I valgkampen gav Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen hinanden hånden på, at de ikke ville sænke dagpengene. Nu får vi alligevel en sænkelse. Den er bare maskeret som karensdage, lød reaktionen fra Dennis Kristensen, da dagpengeaftalen var en realitet.

Kongressen er Børstings sidste som LO-formand, da han falder for LO's interne aldersgrænse. Tirsdag vælger hovedorganisationen sin nye formand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip