Boghandleren fra Brønshøj får ny dom for terrorstøtte

admin

|

04/12/2014

Dagens topnyheder

Dansk-marokkaneren Sam Mansour fra Brønshøj er torsdag kendt skyldig i en terrorsag ved Retten på Frederiksberg.

På Facebook og via e-mails har han fremmet terror. Blandt andet ved at fabrikere plakater, der hylder voldelig jihad, fastslår retten.

Desuden har han opfordret til at dræbe navngivne danskere som tegneren Kurt Westergaard og Morten Storm, som tidligere har arbejdet for PET.

Det er anden gang, at den 54-årige kendes skyldig i at have fungeret som en slags pr-mand for terrorisme.

Et nævningeting er over en række dage siden 4. november blevet præsenteret for politiets omfattende materiale om den 54-årige mands aktiviteter - blandt andet på Facebook.

Retssalen er fyldt til sidste plads, mens retsformand Finn Haargaard læser kendelsen op. Nævninger og dommere er enige om resultatet, siger han.

Senere torsdag vil retten udmåle straffen. Ved dommen i 2007 lød den på fængsel i tre år og seks måneder.

Sam Mansour, der tidligere hed Said til fornavn, har i en årrække støttet yderliggående islamisme gennem et lille forlag.

Af pressen fik han på et tidspunkt tilnavnet boghandleren fra Brønshøj, og det syntes han så godt om, at han også har brugt det på sit visitkort.

Retten fastslår, at han ud over at have støttet terror også har opfordret til forbrydelser og har overtrådt straffelovens såkaldte racisme-paragraf.

Han er dog frifundet på et punkt: Der er ikke tilstrækkelige beviser for, at udbredelse af tre bøger af den omstridte prædikant Abu Qatada er medvirken til terror.

Abu Qatada har været bosat i Storbritannien, og det var netop en henvendelse fra Scotland Yard, som fik dansk politi til på ny at efterforske mod Mansour.

Under sagen har den 54-årige nægtet sig skyldig.

En flok yngre mænd med skæg, som af og til har knælet i bøn foran retsbygningen, samt tre-fire niqab-klædte kvinder har trofast fulgt med under retshandlingen.

I lighed med Sam Mansour har de nægtet at rejse sig i respekt for nævninger og dommere.

Undervejs er han blevet spurgt, om han deler holdninger med en militant islamist fra Brønshøj, som er blevet dræbt i Syrien.

- Gud den almægtige siger, at de troende er brødre, har han svaret.

Hans forsvarer, advokat Thorkild Høyer, havde bedt om frifindelse med henvisning til ytringsfriheden.

Under sagen har en analytiker fra Politiets Efterretningstjeneste fortalt retten, at kommunikation via de sociale medier er helt afgørende for al-Qaedas fortsatte eksistens.

/ritzau/