Boko Haram har bortført 400 kvinder og børn

Indbyggere i den befriede nigerianske by Damasak siger ifølge Reuters, at den militante gruppe Boko Haram har bortført over 400 kvinder og børn.

Bortførelserne er sket i Damasak, da den ekstremistiske gruppes folk flygtede fra fremrykkende soldater fra Niger og Tchad tidligere på måneden.

- De tog 506 unge kvinder og børn. De dræbte omkring 50 af dem, inden de tog af sted, siger en lokal handlende, som kalder sig Souleymane Ali.

- Vi ved ikke, om de dræbte andre, efter de var taget af sted. Men de tog resten med sig, siger han.

Den nigerianske oberst, Toumba Mohamed, som er øverstkommanderende for soldaterne fra Niger og Tchad i Damasak, bekræfter, at indbyggerne siger, at mellem 400 og 500 kvinder og børn er blevet kidnappet.

Boko Haram i Nigeria har erklæret sin troskab over for Islamisk Stat, der i fjor udråbte et kalifat i dele af Syrien og Irak.

Boko Haram, der i flere år har kæmpet for at indføre en islamisk stat, eller kalifat som det også hedder, i den nordlige del af Nigeria, vakte i april 2014 international opsigt, da gruppen bortførte flere hundrede piger fra flere landsbyer.

- Volden fra de islamistiske ekstremister har ført til ufattelige lidelser og elendighed for befolkningen i det nordøstlige Nigeria.

- Gruppen har forvoldt mangel på mad hos mange, ligesom den har splittet familier ad ved uophørlige angreb, siger FN's vicegeneralsekretær Robert Piper.

Siden 2009 er over 13.000 mennesker blevet dræbt af Boko Haram, mens 1,5 millioner andre er blevet drevet på flugt fra deres hjem.

Det nigerianske militær, der i årevis har kæmpet uden effektivitet mod militsen, får i dag støtte fra militæret i Tchad, Cameroun og Niger.

I de seneste uger har militæret vundet terræn over for Boko Haram, men den humanitære situation forværres stadig, hvor de er.

- Omkring 10,5 millioner børn i Nigeria går ikke i skole, og en del af dem kan blive rekrutteret af Boko Haram, der vinder tilhængere på grund af uvidenhed, fattigdom og mangel på uddannelse.

- Vi må hjælpe disse børn, ellers sidder vi på en tidsindstillet bombe, siger en talsmand for den nigerianske regering.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip