Boksehelt og diktatorsøn stiller op til filippinsk valg

To kendte skikkelser har luftet deres politiske ambitioner forud for næste års valg i Filippinerne.

Den ene er bokseren Manny Pacquiao, der betragtes som en folkehelt i Filippinerne.

Den anden er Ferdinand Marcos, som er søn af Filippinernes tidligere diktator af samme navn. Han har meddelt, at han vil gå efter posten som vicepræsident ved det filippinske valg til maj.

- Jeg har besluttet at lægge min politiske skæbne i hænderne på det filippinske folk. Jeg beder dem ydmygt om at bedømme, om jeg er værdig til at få deres tillid og blive vicepræsident, siger den 58-årige Marcos, der i mange år har siddet i det filippinske senat.

Hvis det lykkes ham at blive valgt, vil det være et bemærkelsesværdigt politisk comeback for politikerfamilien, der tidligere har levet i eksil.

Hans far, Ferdinand Marcos, styrede Filippinerne med hård hånd indtil 1986, hvor millioner af mennesker gik på gaden i protest mod hans styre og fik ham afsat.

Det tvang familien i eksil i USA, hvor den tidligere diktator døde i 1989.

Resten af familien vendte tilbage til Filippinerne i 1991, hvor mor Imelda Marcos blev valgt ind i Repræsentanternes Hus i 1995.

Ferdinand Marcos junior, der også er kendt under kælenavnet "Bongbong", blev valgt ind i det mere indflydelsesrige senat i 2010.

Han antyder, at han måske vil stille op i en alliance med en præsidentkandidat, som er anklaget for udbredte krænkelser af menneskeretten.

Mandag meddelte bokseren Manny Pacquiao så, at han vil forsøge at blive valgt ind i Senatet.

Den 36-årige bokser, der går under kælenavnet "Pacman", har endnu ikke besluttet sig for, hvilket parti han vil opstille for, siger han.

Pacquiao nyder stadig stor popularitet blandt sportsfans, og det var denne popularitet, der fik ham valgt ind i Repræsentanternes Hus ved valget i 2010.

Han har imidlertid fået stor kritik for at være en af de politikere, der har højst fravær i Kongressen.

På de sociale medier var reaktionerne på hans beslutning om at opstille til Senatet da også overvejende negative.

- Pacman, du er mit idol. Men i bokseringen. Ikke i Kongressen, skriver en.

- Pacquiao, du kan ikke engang møde op i Kongressen. Nu vil du ind i Senatet. Hvad vil du der?, spørger en anden.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip