Boligminister vil have bredt forlig om ny lejelov

Der er brug for faste rammer for de mange danskere, der bor til leje i et hus eller en lejlighed.

Derfor er der også brug for en bred politisk aftale om en ny lejelov, som står fast også efter et folketingsvalg, fastslår by- og boligminister Carsten Hansen (S), som mandag har fremlagt regeringens udspil til en forenkling og modernisering af den 75 år gamle lejelov.

- Jeg mener, der skal være sikkerhed for, at der er ro omkring huslejerne og de vilkår, der gælder. Det er rigtigt mange menneskers hverdag, vi taler om - over en million danskere. Derfor går jeg også efter at få en bred aftale, siger Carsten Hansen til Ritzau.

Den politiske modtagelse af regeringens udspil til en ny lejelov har været blandet. Mens Enhedslisten og SF ønsker sig endnu bedre beskyttelse af lejerne, så har de borgerlige partier udtrykt bekymring for, om balancen er tippet for langt over til lejernes fordel i bekostning af udlejerne.

Det viser, at regeringen har ramt den rette balance, mener Carsten Hansen.

Ifølge ministeren vil regeringens udspil sikre administrative lettelser for udlejerne og klare, nye rettigheder for lejerne.

Han fremhæver især regeringens forslag om at indføre obligatoriske ind- og fraflytningssyn med tilhørende rapporter samt ønsket om at forbyde udlejere at kræve lejemål nyistandsat, når lejekontrakten udløber.

- På den her måde fjerner vi kilden til de allerfleste tvister mellem lejer og udlejer, og vi mindsker nogle ret store udgiftsposter for lejerne. Det er vigtigt at få det her sat i system, så vi kan undgå de mange konflikter og sager ved Huslejenævnet, siger han.

Udlejernes organisationer har gennem lang tid ønsket at gøre op med lejernes mulighed for at få nedsat deres husleje gennem Huslejenævnet, når de selv har skrevet under på en lejekontrakt.

Men det er "helt essentielt" for regeringen, at huslejereguleringen bevares, siger Carsten Hansen.

- Hvis vi ikke havde huslejereguleringen, så ville huslejen på landsplan stige med 53 procent. I København ville vi have 100.000 lejemål, som ville stige med 100 procent.

- Jeg synes, det er ulykkeligt, når en enkelt udlejer kommer i klemme her. Men det er det samme som at føre et motorkøretøj. Så er man nødt til at sætte sig ind i de regler, der gælder i færdselsloven. Det er man også, hvis man gerne vil leje ud, siger han.

Forhandlingerne om lejeloven starter onsdag eftermiddag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip