Boligpriserne faldt sidst på året - men ender i plus

Boligpriserne faldt i den sidste måned af 2014. Huspriserne viste et gennemsnitlig fald i december på to procent, ejerligheder fik et nyk nedad på 0,7 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Over de seneste tre måneder er huspriserne faldet med 0,4 procent, mens priserne på ejerlejligheder har klaret sig lidt bedre med en prisstigningstakt på 0,6 procent.

De faldende huspriser i årets fjerde kvartal kan i en vis udstrækning henføres til en negativ sæsoneffekt.

Ses der over hele 2014 er udviklingen mere positiv på boligmarkedet. Huspriserne steg i gennemsnit med 3,4 procent i 2014, mens priserne på ejerlejligheder voksede med 8,5 procent.

Cheføkonom i Realkredit Christian Hilligsøe Heinig Danmark siger, at for husprisernes vedkommende skal vi tilbage til 2007 for at finde en højere prisstigningstakt, mens vi skal tilbage til 2006 for ejerlejlighedernes vedkommende.

- Det var netop i disse år boligprisfesten toppede og siden blev afløst af tømmermænd og de største nominelle prisfald på boligmarkedet i mere end 70 år, siger Christian Hilligsøe Heinig i en skriftlig kommentar.

Samlet set var 2014 et fornuftigt år for boligmarkedet, og også et lidt bedre år, end hvad de fleste prognosemagere havde sat næsen op efter ved årets start.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, mener, at en prisstigning på otte procent for ejerlejligheder ikke er holdbar med mindre, at væksten i danskernes indkomster begynder at stige.

- Vi skal derfor holde øje med, at markedet for ejerlejligheder ikke kommer ud af balance, siger Steen Bocian i en kommentar til dags tal.

Hvis boligmarkedet for alvor skal nærme sig en boble, så sker det ikke uden at udlånet til boligkøb stiger.

- Det var netop, hvad der skete under overophedningen frem til 2007. Kigger vi på udlånet fra realkreditinstitutter og banker til husholdninger, så giver det god anledning til at slå koldt vand i bobleblodet.

- Udlånet til husholdninger er fladt som en pandekage. Hvor vi kun har huspristal frem til december sidste år, så har vi udlånstal frem til og med januar og i år, og der er absolut ingen boble tendenser, siger Steen Bocian.

/ritzau/

 

Dagens Gossip