Boligrenten rammer det højeste niveau i 2015

Boligejerne har igennem længere tid været forvænt med, at renten er faldet jævnt og støt.

Men over den seneste uge er obligationskurserne faldet et par procent, og dermed er realkreditobligationen med en kuponrente på 2,5 procent igen åben for udstedelse.

Den effektive boligrente er således højere, end den på noget tidspunkt har været i 2015.

- Rentestigningen skyldes den generelle markedstrend, hvor nogle markedsdeltagere tilsyneladende er i tvivl om, hvorvidt den europæiske centralbanks opkøbsprogram vil fortsætte som planlagt til efteråret 2016.

- Derfor har de hjemtaget nogle gevinster, og det har udløst en mindre korrektion, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom og chefanalytiker hos Nordea.

Hun er en lille smule overrasket over kursfaldene, fordi centralbankchef Mario Draghi har været temmelig klar i sin fastholdelse af den oprindelige plan.

Derfor forventer hun heller ikke, at den aktuelle tendens er et udtryk for, at der skulle være yderligere rentestigninger på vej.

- Der er i hvert fald ingen grund til at gå i panik. Renterne er fortsat meget lave, når man ser på dem i et historisk perspektiv.

- Så selv om rentestigningen som udgangspunkt er dårligt nyt for boligkøberne, så er mulighederne for at låne til boligkøb fortsat meget attraktive, siger Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge beregninger fra Nordea er hovedstolen på et lån til én million kroner blevet 7000 kroner dyrere, hvis man sammenligner med renten i begyndelsen af februar, hvor den var lavest.

Den øgede kuponrente betyder, at den månedlige ydelse er steget med 140 kroner, mens afdraget er faldet med 150 kroner.

/ritzau/

.

Dagens Gossip