Bolivias Morales står til ny jordskredssejr

Bolivias præsident, Evo Morales, kan være næsten sikker på at blive genvalgt til en tredje embedsperiode ved søndages præsidentvalg, hvor de fleste af de seks millioner vælgere støtter op bag hans venstreorienterede reformer.

Den 54-årige Morales, aymara-indianer og tidligere kokabonde, er populær i kraft af store offentlige investeringer i skoler, veje og velfærdsordninger, der finansiers af store indtjeninger på naturgas.

- Jeg stemte på Morales, siger en vælger, Flavia Nunez, der er 50 år og arbejder som kontorassistent.

- De andre højrefløjskandidater ønsker jeg ikke at se komme til magten, pointerer hun.

"Med Evo klarer vi os godt", lyder præsidentens slogan.

Morales, der kritiserer kapitalismen, har fået ros på Wall Street for at have skabt et overskud på det nationale budget og for at have sikret økonomisk vækst gennem otte år.

Morales' venstreorienterede politik har medført nationaliseringer af blandt andet olie- og gasindustrien.

I hans regeringstid, der begyndte i 2006, har Bolivia haft en gennemsnitlig årlig vækst på fem procent, og antallet af bolivianere, der lever i ekstrem fattigdom, er faldet til en ud af fem, hvor det i 2006 var en tredjedel af den 10 millioner store befolkning.

Morales' rivaler beskylder ham for at misbruge sin magte til at kontrollere retssystemet og for at bryde forfatningen, da denne kun tillader to embedsperioder til en præsident. Sidste år sagde landets højesteret imidlertid, at Morales' første embedsperiode ikke skulle tælles med, da den begyndte før den nye forfatning blev vedtaget.

Morales, der aldrig fik færdiggjort en almindelig skolegang, har et anspændt forhold til USA, og er allieret med Cuba, Venezuela og. Han smed i 2008 den amerikanske ambassadør ud af landet.

De vigtigste rivaler til Morales er Samuel Doria Medina, der har tjent formuer på cement, men som led store nederlag til Morales ved de senesete to valg, samt den konservative Jorge Quiroga, der var præsident i 2001-2002.

Meningsmålinger tyder på, at Morales har 59 procent af vælgerne bag sig.

Økonomisk og politisk stabilitet er noget nyt i Bolivia, der er et af de fattigste i regionen. Landet har haft 160 kup siden det opnåede uafhængighed i 1825.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip