Bolsjoj: Solodanser bag syreangreb blev nægtet roller

Skrevet af admin

|

25/11/2013

Dagens topnyheder

Bolsjoj-ballettens solodanser Pavel Dimitritjenko, som anklages for et syreangreb på ballettens kunstneriske chef Sergej Filin, var blevet fjernet fra vigtige roller af Filin.

Det siger Nikolaj Tsiskaridze, en tidligere chef på Bolsjoj, under en høring i retten i Rusland mandag.

Pavel Dimitritjenko risikerer op til 12 års fængsel for at stå bag angrebet på Sergej Filin.

Tsiskaridze, som længe lå i strid med Sergej Filin og Bolsjoj-direktør Anatolij Iksanov, fortalte i retten, at Filin flere gange havde fjernet Pavel Dimitritjenko fra rollelister, som allerede var offentliggjort.

- Pavel blev flere gange fjernet fra roller på Sergej Filins ordre, og det er usædvanligt for Bolsjoj, siger Nikolaj Tsiskaridze.

Han genfortalte også en episode i en af ballettens gange, hvor Filin forklarede, at han havde fravalgt den kendte solodanser, som den tidligere kunstneriske chef havde ønsket, at han skulle spille.

- Dimitritjenko blev kaldt ind til Filin, og han hastede væk derfra, dynget til af ukvemsord.

- Sergej Filin brugte meget grimme ord.

Nikolaj Tsiskaridze fortalte i retten, at han havde set et meget stort potentiale i den unge solodanser.

Dimitritjenko er sigtet for at stå bag angrebet 17. januar på Filin, som stadig har nedsat syn efter 20 operationer.

Juri Sarutskij anklages for at stå bag selve syrekastet, mens Andrej Lipatov anklages for at køre Sarutskij til gerningsstedet.

Bolsjoj-teatret blev grundlagt i 1776 af kejserinde Katarina den Store. Teatret skulle "dekorere Moskva og tjene som skueplads for komedier, maskerader og komiske operaer".

Bolsjoj var indtil Anden Verdenskrig mest kendt for sine operaopsætninger. Efter krigen blev det den mest indflydelsesrige scene for ballet både i Rusland og internationalt.

Balletten har fostret nogle af verdens mest kendte operasangere og balletdansere.

/ritzau/AFP