Bomber dræber over 100 i syriske regeringsområder

admin

426 uger siden

|

23/05/2016

Dagens topnyheder

Bomber dræber mindst 101 personer i den regeringskontrollerede syriske havneby Tartus og en anden by længere oppe ad kysten, oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Islamisk Stat (IS) siger, at gruppen står bag angrebene.

- Angreb fra IS-kæmpere ramte alawitter, der samlede sig i Tartus og Jableh på den syriske kyst, meddeler nyhedsmediet Amaq, der er talerør for den radikale islamistiske organisation.

Udover de dræbte meldes et stort antal mennesker såret.

48 er dræbt af tre bomber i Tartus, der udover at være en vigtig flådehavn også er et populært ferieområde for velhavende syrere fra de regeringskontrollerede områder.

Andre 53 døde, da fire selvmordsbomber blev detoneret i Jableh længere mod nord. Det beretter Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der har sine oplysninger fra et netværk af informanter på stedet.

Bomberne blev sprængt samtidigt i de to byer.

Alawitterne er en religiøs minoritet i Syrien. Landets præsident, Bashar al-Assad, er alawit.

Medlemmer af al-Qaeda oplyste i sidste uge, at det sammen med allierede havde skudt og dræbt 19 civile alawitter.

Alawitterne blev skudt og dræbt i deres hjem i deres landsbyer i det centrale Syrien. Andre landsbyboere blev bortført af angriberne.

Den fem år lange borgerkrig i Syrien har forstærket sekteriske konflikter mellem det sunnimuslimske flertal og alawitterne, som ifølge iagttagere vil kæmpe til den bitre ende for at holde sig ved magten.

Alawitterne, der ved konfliktens begyndelse kun udgjorde omkring 12 procent af de 23 millioner indbyggere, har nydt godt af, at Assad-familien har siddet på magten i over 40 år.

Mindretallet var før Assad-klanens magtovertagelse foragtet af sunnimuslimerne, som anser alawitterne for at være kættere, der tidligere er blevet behandlet som andenrangsborgere.

I modsætning til ortodokse muslimer tror alawitterne på reinkarnation, de har ingen moskeer, og de faster ikke under ramadanen.

/ritzau/AFP