Bombespecialist fra al-Qaeda vækker bekymring

Flypassagerer fra Europa og Mellemøsten på vej til rejsemål i USA oplevede torsdag skærpede sikkerhedsforanstaltninger, som er indført af frygt for, at militante islamister er kommet i besiddelse af en ny type sprængstof, der kan smugles ind i fly uden at blive opdaget.

De optrappede sikkerhedsbestemmelser er indført, efter at den amerikanske ambassade i Uganda advarede mod en "specifik trussel" mod Kampalas 'internationale lufthavn torsdag.

Der er frygt for, at ekstremister som al-Qaeda kan anvende det nye sprængstof, som kan gemmes i transportable computere eller mobiltelefoner.

Den amerikanske minister for national sikkerhed, Jeh Johnson, har meddelt, at der i de kommende dage gennemføres en række ikke nærmere fastlagte tiltag i flere lufthavne.

Det sker kort før fejringen af den amerikanske uafhængighedsdag 4. juli.

Frygten for et nyt sprængstof har fået mange amerikanske eksperter til fokusere på Yemen og navnligt på en bestemt mand: al- Qaedas ledende bombemager Ibrahim al-Asiri.

Al-Asiri er en 32-årig saudiaraber, som menes at leve i skjul i Yemen hos al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (AQAP). Han har en delvis uddannelse som kemiker. Han er flere gange blevet forsøgt dræbt ved amerikanske droneangreb.

Han er specialist i at udvikle metalliske sprængstoffer, som er svære at spore. Han bruger blandt andet stoffet PETN og kemiske detonatorer.

Al-Asiri menes at have været involveret i et mislykket bombeanslag juledag 2009, hvor en mand forsøgte at sprænge et fly i luften på en flyvning fra Amsterdam til Detroit.

Den efterlyste er kendt for hele tiden at udvikle nye metoder, og han er blevet beskrevet af CIA-direktøren, John Brennan, som "en meget farlig person med betydelig træning og erfaring."

- Han lærer af sine fejl og forsøger hele tiden nyt. Med kun 100 gram PETN er det ikke sikkert, at man ødelægge et fly, men det kan blive meget farligt, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip