Bomuldspriserne boomer efter barske år

Skrevet af admin

08/08/2016

Dagens topnyheder

De glade tider for tøjproducenterne er ved at være ovre. En lang periode med ualmindeligt billig bomuld er slut, og prisen på den bløde råvare er steget markant. Det viser tal fra Bloomberg.

Stor kinesisk produktion og ikke mindst store kinesisk lagre har holdt prisen lav siden 2014. Men siden februar er prisen på et pund bomuld steget med en tredjedel til 76,25 amerikanske cent, 5,1 kroner.

- Vi begynder så småt at have løst problemet med al for stor produktion. Det værste er overstået for bomuldspriserne, fordi vi er begyndt at finde en balance i markedet, siger chef for råvarehandel hos Cohen & Steers Capital Management, Ben Ross, til Bloomberg News.

Prishoppet er kommet, efter at produktionen af bomuld, og ikke mindst den kommende produktion, er faldet markant. Antallet af hektar i Kina, der er afsat til bomuld, er på sit laveste niveau nogensinde.

- Priserne er dårlige, og mange er skiftet til at dyrke hvede i stedet for. Det er ikke bare her, men i hele provinsen, siger bomuldsdyrkeren Li Xiuli fra den kinesiske Henan-provins til Bloomberg.

Ifølge Financial Times forventes verdens lagre af bomuld at falde med små 10 procent til 20,4 millioner ton i år og produktionen af bomuld med 15 procent til 22,2 millioner ton.

Kina sidder dog fortsat på en stor mængde bomuld, som landet kan sælge ud af, hvis priserne stiger for meget.

Kina producerer store mængder tøj, og derfor har landet en interesse i en lav bomuldspris.

- Vi forventer, at Kina vil bruge sine lagre i stedet for at begyndte at importere bomuld. Derfor ser vi et loft for prisen, skrev BMI Research tidligere på året i en analyse.

Det store overudbud, der har holdt priserne lave, startede efter 2011. Her ødelagde en tørke den amerikanske produktion og sendte prisen på himmelflugt. Det trak mange landmænd til bomuld.

/ritzau/