Bonnichsen: Terrorister kan have gemt sig i sort hul

Der er grund til at undre sig over, at en mand, der tidligere er dømt for at hjælpe folk til Irak for at deltage i hellig krig, tilsyneladende kan deltage i et fuldbyrdet terrorangreb midt i Paris.

Det mener Hans Jørgen Bonnichsen, som er tidligere chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), efter, at der er kommet frem, at en af de formodede gerningsmænd bag onsdagens massakre i Paris tidligere har fået tre års fængsel for at medvirke til hellig krig.

- Et af de spørgsmål, der rejser sig, er, om de franske myndigheder ikke burde fokusere mere på en person, som tidligere har fået en straf på tre år for islamistisk ekstremisme, han til Ritzau.

Den tidligere efterretningschef mener, at gerningsmændene kan have draget nytte af "et sort hul" i efterretningstjenestens overvågning på grund af det massive fokus på ekstremister, som drager til Syrien og Irak for at deltage i hellig krig.

- Det fokus kan godt være så stærkt, at det etablerer et sort hul omkring det, man aldrig må glemme, nemlig den målgruppe, man altid har til stede i efterretningsarbejdet, siger Hans Jørgen Bonnichsen med henvisning til gruppen af kendte ekstremister.

Ifølge ham er antallet af udrejste krigere, de såkaldte foreign fighters, fra Frankrig opgjort til 930.

- Når man har 930 foreign fighters, så kræver det enorme ressourcer, og det gør måske, at man tænker, at "de gamle" ikke er så aktuelle mere, siger Bonnichsen og konstaterer:

- Som almindelig borger må man spørge sig selv, hvorfor man ikke har været i stand til at opfange deres forberedelser, for sådan nogle har der uden tvivl været.

På baggrund af de tilgængelige oplysninger om de formodede attentatmænd, som er født og opvokset i Frankrig, giver han følgende vurdering:

- For mig er det et klassisk billede af hjemmefødte terrorister, som selv træder i aktion, men er inspireret af de store terrororganisationer.

Hans Jørgen Bonnichsen formoder ikke, at de har fået hjælp til angrebet fra udlandet.

- Hvis det har været tilfældet, så er fransk sikkerhedstjenestes uopmærksomhed ringere, end man kunne forestille sig. Hvis man er styret udefra, så er der en kommunikation, man kan opfange, påpeger han.

Den tidligere PET-chef mener, at der er gode muligheder for, at gerningsmændene bliver fanget relativt hurtigt.

- I det øjeblik, de er identificeret, og de franske borgere er oppe på den yderste opmærksomhed, så er det kun et spørgsmål om tid.

- Man kan ikke udelukke, at de allerede er på vej mod udlandet, men sandsynligheden for, at de bliver anholdt i løbet af kort tid er ret store, vurderer han.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip