Boom af østarbejdere i Danmark fortsætter

Der bliver flere og flere østarbejdere på danske arbejdspladser. Sidste år steg antallet med 10 procent fra 82.625 til 90.875.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Dermed er omfanget større end nogensinde, skriver Fagbladet 3F.

- Kurven fortsætter med at stige, og der kommer stadig flere østarbejdere. Der er helt givet penge at spare for arbejdsgiverne, og den dynamik fortsætter, forklarer Søren Kaj Andersen, der er centerleder ved København Universitet.

Fagforeningerne har i mange år kritiseret arbejdsgivere for at spekulere i at underbetale arbejdere fra Østeuropa. Mange arbejdsgivere har på sin side forklaret, at de har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft.

- Vi kan konstatere, at mange arbejdsgivere er glade for østeuropæisk arbejdskraft. De er mere fleksible, og vi ved også, at de er lavere lønnede end danskere, siger Søren Kaj Andersen.

Jens Kirkegaard er byggeformand i 3F Bygge, Jord og Miljø i København og har ført flere store sager om lønsnyd på metrobyggeriet. Senest 22 millioner kroner i bod til firmaet Cipa.

Han oplever, at østarbejderne ofte bliver underbetalt, fordi de står svagere overfor deres arbejdsgiver.

- Vi ser en ny forretningsmodel hos mange virksomheder, hvor man tjener flere penge, når man hyrer uorganiseret, udenlandsk arbejdskraft, fortæller Jens Kirkegaard til Fagbladet 3F.

Arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri forklarer udviklingen med, at der er flere udenlandske entreprenører på de store byggerier. Og de rekrutterer især byggearbejdere fra udlandet.

- Det danske arbejdsmarked er udfordret af de åbne grænser og globaliseringen, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, der afviser, at virksomhederne spekulerer i løndumping.

/ritzau/

.

Dagens Gossip